Alfred

juni 25, 2012

En enkel tangentbordskombination öppnar ett sökfält, mer än så är det inte, men å andra sidan är det löjligt kraftfullt. Från detta sökfält an du sedan öppna, utforska, spela upp eller hantera din Macs filer och program.

Den som tidigare använt Mac OS programmet Quicksilver bör känna igen sig förhållandevis snabbt. Inte för att de är precis samma program utan för att principen för snabb filåtkomst med tangentbord istället för mus är densamma och ja ärligt talat är mycket snarlikt programmen emellan.

Det mest grundläggande du kan göra med programmet är att öppna ett program. Tryck ditt snabbkommando exempelvis alt+mellanslag och börja skriv det program du söker. Säg nu att du vill öppna mailklienten ”Mail”. Bara skriv m så kommer förslag upp på program som börjar med bokstaven m. För min del inleds listan med Mail så jag behöver efter att ha skrivit ett M bara trycka enter så startar mailklienten. Inte så imponerande och inget du inte kan göra från spotlight, eller hur.

Säg nu att jag istället skriver mail anders, Alfred kommer då att starta mailklinten, öppna ett nytt brev och adressera det till min man, Anders Andersson, som finns i adressboken. Min svärmor, som heter Karin, dyker också upp men på tredje plats, för att förbereda ett mail till henne istället trycker jag command+3 och det är löst.

(En kommentar till detta, programmet lär sig under tiden det är igång vad du använder för program och kommer att föreslå ofta använda program högre upp, dvs. intilligent prioritering.)

För att fortsätta mailexempelet, jag vet kanske att jag har en bild på min son, Elias och att den heter eliasibabysitter.png, då skriver jag find elias och trycker piltangent höger, trycker command+5 och skriver början på namnet till den person jag vill skicka bilden till.

Något jag gillar är musik, vad jag dock inte gillar är att rota i iTunes. Låtarna börjar bli många och tja, söka och leta i listorna blir tidskrävande. Gissa vad, Alfred har en lösning. Skriv iTunes och tryck enter för att öppna Alfreds minispelare. Där kan jag sedan välja att söka vidare efter musiken, få ett slumpmässigt album, genre eller artist uppspelad och så vidare. Beskrivningen är inte den bästa, men fiffigt är det.

Programmet i grundutförande är gratis men den som gillar det och vill ha utökade funktioner som att kunna förbereda e-post samt nå en miniatyrvariant av iTunes kan betala omkring 125:- för ”Powerpack”. Själv skulle jag ha svårt att klara mig utan dessa förbättringar så för min del var det inget snack om saken utan jag köpte Powerpack efter bara en timme med grundprogrammet.

Vad jag vill tillägga är att jag här bara tagit upp små fragment av vad Alfred klarar av. Ärligt talat kunde jag nog rabbla smarta funktioner hela natten men det vet jag inte om någon blir så mycket lyckligare av. Det jag vill få fram är – prova!

Uppdateringar och förbättringar kommer hela tiden. Om programmet är användbart för just dig är omöjligt att veta, men jag vet att jag i alla fall finner det mycket användbart i många avseenden. Är du tveksam så ladda ner det, antingen via hemsidan eller Appstore. Är det sedan bra, fortsätt att använda det, annars kasta det i papperskorgen – testa är som sagt var gratis.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.