Day One

juni 25, 2012

Kort sagt är Day One ett program för dig som vill föra dagbok men är lite dålig på att komma ihåg det där med att skriva ned vad som hänt under dagen. Påminnelser gör dig varse när det är dags så att inga minnen behöver gå förlorade.

Interface

De flesta dagar startar jag aldrig själva programmet utan kör det istället från menyraden där det ligger. Tre gånger om dagen frågar den mig om jag vill göra en anteckning och då försöker jag skriva lite vad jag gjort eller ska göra, tankar och funderingar. Rutan att skriva i fälls diskret ner från menyraden och vill jag inte skriva just då en dyker upp kan jag välja att skjuta upp skrivandet, 10 minuter eller en timme. Jag kan också välja att inte skriva någon anteckning om det nu inte finns något att skriva. Det är bra med valfrihet.

På tal om valfrihet är det min egna idé att bli tillfrågad tre gånger om dagen om jag vill skriva, det ställer man in helt själv hur många gånger, om någon, frågan ska komma om dagen.

Från menyraden kan jag välja att öppna själva programmet. Då det öppnas syns ett litet citat eller fråga som inspirerar till skrivande. Givetvis behöver inte det som ska skrivas handla om detta men när jag inte vet vad jag ska skriva om brukar jag kunna låta mig vägledas av detta. Stilen på fönstret är mörkgrå till vänster, ljusgrå upptill och ett vitt skrivfält. Någon möjlighet till textformattering finns inte, fokus här ligger på att skriva inte att ändra stilen.

Jag gillar programmets grafiska stil och jag gillar dess syfte – att göra dagboksskrivandet till någonting jag faktiskt kommer ihåg. Eftersom jag gillar att ha en dagbok så gläder det mig att programmet finns och påminner mig. Att det sedan är diskret och stilmässigt tilltalande tackar jag extra för.

Funktioner

Många av programmets funktioner har jag redan redogjort för. Nåväl, i själva programmet finns ett par trevliga funktioner. För det första vyn över dagar. Där spaltas alla inlägg under varje dag upp. Inte så att man ser det skrivna i sin helhet utan första raden. Med ett klick på raden av intresse visas sen texten i sin helhet. Detta finner jag smidigt och fint för det gör det hela överskådligt.

Det går även att stjärnmärka vissa dagboksinlägg. De som är stjärnmärkta samlas under fliken med en stjärna på. En bra funktion om man liksom jag lite då och då använder programmet inte bara som dagbok utan mer som en anteckningsbok att lägga lite vad som helst i textväg.

Jag skrev ovan att det är jag som ställt in att programmet ska påminna mig tre gånger om dagen. Just den funktionen finner jag spännande och den är lite mer komplex än jag i raderna ovan lät påskina. För det första går det bra att stänga av alla påminnelser om man inte gillar eller behöver sådant.

Om man är som jag och vill ha påminnelser då finns det som sagt var en del att pilla med. Det går att ställa in hur ofta påminnelserna ska komma. Allt från mellan var 15:e minut till en gång i veckan. Vidare går det att ställa in mellan vilka klockslag påminnelserna ska komma, exempelvis mellan 09.00-17.00, vilket jag har. Det betyder alltså att jag får tre påminnelser varje dag, den första klockan 9.00 och sedan två till under dagen, men inte senare än 17.00.

Sedan version 1.1 är det möjligt att söka i dagboken och det är verkligen en funktion som känns motiverad efter ett par månaders användning. Sökningen är snabb och smidig och resultaten visas på samma sätt som dagarna men med lite mer text.

Språk

Programmet är på engelska, men det fungerar finfint med svenska tecken. Språk och funktioner är inte svåra att förstå så för den med okej kunskaper i engelska språket ska det inte vara några svårigheter och du bör vara igång inom några minuter från det att programmet installerats.

Negativt

Det jag finner tråkigast är nog att inte kunna lägga in bilder i texterna. Jag skulle gärna vilja lägga upp bilder på mina två småkillar och förvisso kan jag lägga upp bilderna på en server och sedan klistra in länkar men det blir inte samma sak. Vidare vill jag kunna lösenordsskydda min dagbok och det går inte just nu. Att sedan, om jag vill, kunna formatera texten lite vore inte helt fel.

Sista ord

Day One är ett kul program som jag flitigt använt sedan April månad. Jag försöker att skriva dagligen och det har faktiskt fått mig att nästan uppnå detta mål. Vissa funktioner är saknade, men programmet är hyfsat nytt på marknaden och jag vet att i alla fall lösenordsskydd och textformattering är på gång!

Vidare finns det en kompletterande App till iPhone och iPad. Jag har även denna men går inte in på den i just denna recension då jag känner att det bara skulle röra till saker och ting. En enskild recension för appen kommer senare.

Programmet köps och laddas ner från Mac App Store till en kostnad av 75:-. Jag kan verkligen rekommendera programmet om du liksom jag vill skriva dagligen men vet med dig att du är bra på att glömma bort det hela. Du som redan har ett program eller för den del hederlig dagbok och skriver på daglig basis har troligtvis inte användning för Day One. Med sin grymma design och dess smidighet bör dock var och en som är minsta intresserad ta sig en titt på App Store.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.