a-Jays Five – Windows

april 15, 2019

Jag har haft ett flertal hörlurar under åren. Någonting som jag så gott som alltid haft problem med är trasslande sladdar. Till många hörlurar medföljer någon sorts fodral eller anordning på vilken man kan linda upp sladdhärvan på. I vilket fall har sagda anordningar sällan fungerat eller ens funnits kvar många timmar för min del. Ärligt talat har jag i många fall varit lat och slarvig, jag har lindat upp hörlurarna på freestyle/MiniDisk/MP3-spelaren för dagen eller helt enkelt snurrat ihop sladd och hörlurar och lagt i ficka eller väska. Trasslet har sedan varit ett faktum.

Många skulle säkert kunnat tänka sig att jag om någon hade gått över till trådlösa hörlurar för länge sedan. Detta är dock något jag varit för snål för att göra. Dels för att bra trådlösa hörlurar varit dyra och inte ens de dyra har enligt recensioner varit jättebra. I och med att många mobiltelefoner idag inte ens har 3,5mm-uttaget kvar så har jag vid flertalet tillfällen stött på bra trådade hörlurar till bra pris.

Vid ett tillfälle såldes dessa, a-Jays Five ut för omkring 70:- och givetvis passade jag på att köpa på mig ett gäng. Ordinarie pris ligger på runt 200:- idag. Versionen jag köpte var för ”Windows-telefoner” men utlovades även fungera till Android-telefoner. Jag tänkte inte så mycket på versionen om jag ska vara ärlig för jag brukar aldrig komma ihåg att använda reglaget på sladden i vilket fall och det brukar bara vara den som skiljer sig åt mellan telefonmodellernas olika versioner.

Jag har använt dessa hörlurar till min telefon vilken är en OnePlus 5T och till den fungerar de finfint. Jag har också provat och använt dem till min iPad Air 2 och även till den fungerar de bra. Enda problemet jag kan se med dem är att de inte riktigt passat på grund av iPadens fodral, men det kan jag knappast lasta lurarna för.

Det du som läser detta vill veta är väl dock hur ljudet är, ljudet, komforten och funktionaliteten brukar det vara man vill få lite mer kunskap om då man läser en recension. Nåväl, jag har tänkt komma dit nu så läs vidare lite till så kanske du blir klokare.

Ljudet

När det kommer till ljudet är det bra. För den blygsamma summa jag betalade vill jag faktiskt drista mig till att kalla det jättebra, men sett till oridinarie pris vill jag säga bra, absolut inte mer än bra. Jag har egentligen inget att klaga på när det kommer till strömmad musik från Spotify eller Ljudböcker via Storytel. Dock måste jag säga att ljudet inte alls sticker ut, varken åt det sämre eller för den delen åt det bättre hållet.

Det finns ingen anledning att investera i någon extern förstärkare eller fint ljudkort till datorn om dessa lurar kommer att användas. Ja, de fungerar även i dator om man vill eller måste använda dem även där. (Kontrollen på sladden fungerar inte i datorn men själva hörlurarna fungerar alltså. Om mikrofonen fungerar i datorn har jag inte kontrollerat.)

Själva kabeln är av den platta sorten som inte ska trassla sig. Och trasslar sig gör de inte, däremot liter de ibland av telefonsladdssyndromet som jag valt att kalla det, nämligen att de snurrar sig lite som gamla sortens telefonkablar. Inte lika jobbigt som trassel men nog så irriterande. För att slippa detta kan man ju låta bli att plocka upp telefonen i tid och otid som jag gör men som dagens telefoner och tjänster konstant pockar på uppmärksamhet blir det lätt svårt har jag märkt.

Det negativa

Till priset inser jag att det är svårt att egentligen ha så många klagomål men jag vill ändå lyfta de problem jag anser vara störts med dessa hörlurar. Det första är att de är svåra att få att sitta bra eller ens kvar i öronen. Det skickas med ett generöst antal silikonproppar (de som sitter på från början plus fyra par extra i olika storlekar) men detta till trots känner jag inte att någon av de medföljande passar bra. Det jag gjort för att komma tillrätta med problemet är att köpa proppar i skummaterial som sitter som berget.

Det andra problemet är att det blir missljud från sladden så fort den rör sig eller skaver lite mot en jacka eller tröja. Till detta problem har tillverkaren faktiskt skickat med lösningen i form av ett litet ”kabelclip” att fästa kabel i jackan med. Det fungerar faktiskt över förväntan och rekommenderas i instruktionsboken. Tyvärr känner jag att clippet är lite för tight så det gick sönder relativt snabbt för mig.

Förvaring

Till förvaring medföljer en relativt kvalitativ rund burk. Den ser ut ungefär som en lite lyxigare snusdosa till storlek och form. I burken finns en linda som man kan linda upp hörlurarna på om man känner för det. Själv har jag slängt bort insatsen och lägger (i det fall jag har burken med mig) hörlurarna direkt i burken, det är smidigare och snabbare.

Slutsats

För de 70:- jag betalade är hörlurarna helt klart att se som prisvärda. De gör egentligen inte någon musik rättvisa men det anser jag inte att man kan förvänta sig. Kan man stå ut med relativt klen bas, obalanserat mittregister och lite för distinkt diskant så är de absolut ett väldigt bra val för den som inte vill lägga en förmögenhet på hörlurar. Det låter alltså inte illa men det låter heller inte bra. Jag vill också påpeka att de inte lider av något missljud eller liknande.

Den största bristen är dessvärre komforten. Hörlurarna är inte obekväma, tvärtom känns silikonet bra, dessvärre har jag mycket svårt att få propparna att sitta okej och det drar givetvis ner omdömet. Vid stillasittande arbete går det an men vid promenader blir det faktiskt nära på ohållbart. Byte till andra proppar gör dock upplevelsen mycket mycket bättre. Så tänk på det om du är missnöjd, prova att byta till andra proppar – de från Nocs har jag personligen gillat och så har jag några par i formskum som är underbara.

För 70:- är de jättebra att använda stillasittande. Till ordinarie pris är de ett absolut okej köp, jag har dock haft andra som varit bättre. Framförallt har jag haft hörlurar i liknande prisklass som jag inte behövt byta proppar på för att kunna använda vid promenad.

Sammanfattning

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.