Fitbit Flex

juli 3, 2014

Jag har alltid gillat att vara ute och gå eller jogga, men extra roligt blev det då jag kunde få se på en karta hur jag gått, hur hög höjdskillnaden varit under dagen och så vidare genom Runkeeper. Och Runkeeper är även nu en favorit i telefonen och lika mycket använd som exempelvis Spotify under mina promenader. Vad dock inte Runkeeper klarar av det är att vara igång hela dagen, tolka allt jag gör. Eller jo, Runkeeper klarar säkert av det men batteriet i min telefon gör det inte.

Så hur kommer man förbi detta. Jo antingen genom att skaffa ett träningsarmband eller en smartklocka. Ärligt talat hade jag säkert valt det senare om jag själv skulle ha köpt produkten, men nu ingick den då min man köpte ny iPhone så träningsarmband fick det bli.

Fitbit Flex

Så här ser sömndatan ut efter en natt nu när jag ammar. Jag kan alltså väldigt tydligt se när den lille har ätit och hur länge.

Armbandet i sig är smidigt, gjort i svart (eller någon av de andra färger man kan köpa det i eller senare komplettera med) och märks inte nämnvärt när man bär det. En sak jag tänkt på är dock att jag många gånger av ren reflex tittat på armen och förväntat mig att kunna utläsa tiden, något som alltså inte är möjligt. Hur som är armbandet hyfsat diskret och de flesta som ser det tänker antingen att det är ett sådant träningsarmband eller så tror personen att det är en såsdan silikonklocka som var populär för något år sedan.

Meningen är att man ska ha armbandet på sig dygnet runt. På dagen mäter det hur mycket man rör på sig, hur många steg man tar och hur pass mycket intensiv träning an utför. När det är natt kan man genom att knacka på armbandet fem gånger ställa in det för att ha koll på hur man sover. Det mäter när man sover ”oroligt” och när man har varit vaken. För den som av någon anledning är nyfiken på hur den sover kan detta vara intressant. Själv ammar jag och morgonen efter kan det vara intressant att se när den lille vaknade för att äta. Vi samsover så det hela sker rätt mycket per automatik så det är intressant och kul då och se när han vaknat.

När jag var i slutet av graviditeten kändes det verkligen som jag vaknade ofta, armbandet kunde visa mig exakt hur ofta.

När jag var i slutet av graviditeten kändes det verkligen som jag vaknade ofta, armbandet kunde visa mig exakt hur ofta.

En annan sömrelaterad funktion som Fitbit Flex har är att den kan agera vibrerande väckarklocka. Jag har inte provat det men jag tycker i alla fall att det verkar smart om man behöver vakna utan att väcka andra med en vanlig väckarklocka.

Meningen är ju att man ska ha Fitbit Flex på sig dygnet runt. Därför tål det vatten. Jag brukar ta av mig det när jag duschar eftersom jag inte vet exakt hur vattentåligt det är och inte vill chansa, men lite svett och regn tål det fint. (Enligt uppgift ska det tåla att såväl duscha som simma med men jag är som sagt var lite feg och tar av det när jag duschar)

När man köper Fitbit Flex ingår två armband, ett lite större och ett lite mindre. Själva mottagaren som mäter och analyserar vad som händer, en laddsladd med USB-anslutning och en USB-mottagare som synkar din Fitbit Flex med datorn. Det kan låta rörigt, speciellt att armbandet behöver laddas. Ladda det gör man ungefär en gång i veckan och detta är så smart så att man kan få ett mail när batterinivån börjar bli lågt för att komma ihåg att ladda. Själv har jag inga problem att komma ihåg att ladda – däremot glömmer jag lätt mottagaren i laddsladden vilket är mindre smart.

Man får tillgång till fina diagram över det mesta, här antal steg jag gått den senaste veckan.

Man får tillgång till fina diagram över det mesta, här antal steg jag gått den senaste veckan.

Ett problem som jag ser med Fitbit Flex är att ytan ganska snabbt får ett slitet utseende. Jag har varken varit extremt försiktig eller ovarsam med mitt armband men under de två månader det använts har det faktiskt börjat se rätt rejält slitet ut vilket är tråkigt för en så pass dyr produkt. Nu är det inte så dyrt med nya armband (man flyttar mottagaren mellan dem bara) men tja, lite trist känns det. En annan negativ sak med armbandet är att det ganska så lätt öppnas då man har det på sig. Inte så att det sker helt automatiskt, men fastnar man lite i tröjan vid ombyte exempelvis är det lätt att det åker av och eftersom det är så pass lätt är det inte säkert man märker att det fallit till golvet.

Ett sista negativt ord om Flitbit Flex. För det första är femknacksgrejen för att starta sovläget lite svår till en början att göra rätt. Men det knepiga tycker jag är att det inte räcker med att starta detta för att få igång allt utan man måste även starta sömnläget i appen till telefonen, onödigt omständligt alltså och något jag lite då och då glömmer bort. Glömmer mankan man förvisso lägga till start och slut för sömnen i efterhand och få den data man behöver men ändå.

Nåväl, på det stora hela är Fitbit Flex en rolig träningskamrat som med siffror svart på vitt visar hur aktiv man varit om dagen. Jag gillar det och känner mig motiverad. Med två lätta knackningar får jag veta hur långt jag kommit på dagens mål och då jag nått det vibrerar armbandet till så jag vet det. Priset för armbandet ligger på ungefär 800:-. Om det är dyrt eller inte får var och en avgöra, men jag känner att det är okej så länge armbandet håller och inte går sönder. (Nya armband kostar ungefär 250-300:- för tre så behövs nya sådana ligger ju snart kostnaden kring tusenlappen istället)

Mitt betyg till Fitbit Flex landar på 7/10. 

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.