Topping TP30

juni 14, 2013

Det hela började egentligen med en vilja att köpa ett par lite bättre hörlurar. Efter att ha läst på lite insåg jag att vitsen med nya lurar var liten om jag inte hade ett vettigt ljudkort eller förstärkare att koppla hörlurarna till. Sagt och gjort så köpte jag en t-amp dvs en t-klassad förstärkare med tripath-krets i.

 

Topping TP30 innehåller förstärkarkretsen TA2024C vilket egentligen inte säger mig ett dugg, men det låter tjusigt, söpeciellt det där c:et, lite som att det är en dubbelt upp vidareutvecklad variant av TA2024 eller något. Nej, men beteckningen talar om vad den lille lådan klarar av att leverera och till vilka högtalare eller hörlurar. I just detta fall ska de hålla sig inom 2 x 15 watt på 4 ohm. Och helt ärligt säger inte heller det mig särskilt mycket, men tittar man på de högtalare man tänkt att koppla till den ”lilla svarta” så står det ofta i klartext om det kommer att fungera – så himla praktiskt!

 

In- och utgångar så, vad kan man koppla till denna lilla manick? För det första kan man koppla den direkt till datorn med USB. I Windows fungerar den helt automagiskt direkt helt utan drivrutiner och när den är inkopplad och igång går ljudsignalen genom den istället för datorns ljudkort. Har du därmed ett bättre ljudkort i datorn bör du inte använda den, men å andra sidan har du i det fallet bättre koll på dessa saker än jag och gör inte en så korkad grej oavsett! Nåväl, praktiskt är det att slippa göra inställningar, bara i med USB-kabel, lugga in hörlurar eller högtalare, välj USB som källa och dra upp volymen! På baksidan finns även en RCA-ingång dit man kan koppla exempelvis en iPod eller telefon (med korrekt kabel givetvis). Tyvärr drar dessa inte nytta utav ljudkoret utan den enda vinsten du får ut är att kunna höja volymen något högre än du kan direkt i enheten. När du har det inkopplat på det sättet sätter du in-reglaget på AUX, allt som inte är USB är i detta fall AUX… Hm, ja det finns naturligtvis fyra banankontakter för högtalare baktill så du kan koppla in dina högtalare. Kom ihåg att det inte fungerar bra med 2.1-system till denna. Varför vet jag inte men så är det, det har något med någonting i kretskortet att göra tror jag, eller stryk det, det får mig bara att låta okunnig.

 

Så till några reflektioner. För det första känns själva t-ampen mycket robust och påkostad. Frontpanelen är av 8mm tjock borstad aluminium vilket ger härligt tyngd och så är det ruggigt snyggt tycker jag. När den är igång så lyser det tjusigt blått kring volymreglaget och det tycker jag också om. Detta är egentligen oväsentligt, hur presterar den undrar du säkert. Av vad jag kunnat avgöra gör den bra ifrån sig måste jag säga. Även då det kommer till lite billigare hörlurar tycker jag mig höra skillnad mellan en laptops rent av usla interna ljudkort och det som sitter i denna. Kopplar jag min Galaxy S4:a blir ljudet som sagt var inte bättre, däremot ”högre” vilket när det det kommer till den telefonen är välbehövligt!

 

Jag läste en hel massa, allt jag kunde hitta som alltid innan köp, om TP30 och av vad jag kunnat läsa är den ett utmärkt val om man vill driva hörlurar eller mindre högtalare. Den som har större högtalare ska leta vidare men för oss med ”bokhylle”-varianten är denna finfin. Jag ska vara ärlig, jag har inte öppnat upp min för att se byggkvalitén, men allt har fungerat perfekt så jag har inte sett anledning till det. En del har klagat på missljud vid mini- och maxvolym, något jag inte upplevt. Vidare har det skrivits om själva nätdelen, att den ska vara av låg kvalité och för de med riktigt avancerade grejer påverka ljudet negativt. Inte heller detta har jag upplevt, men så har jag varken dyr utrustning eller instrument att mäta med så där ska jag nog bara hålla tyst. Jag vill i alla fall berätta om detta då det är saker jag kunnat läsa mig till och som jag gärna skickar vidare till andra som är intresserade av TP30.

 

För T-amp, nätdel med svensk kontakt och USB-kabel betalade jag runt 650:- inklusive frakt från Hongkong. Den finns att köpa från andra leverantörer men är då oftast dyrare men med snabbare leverans och ingen risk för tullavgifter. Jag tycker den är väl värd att titta på om man vill ha en hörlursförstärkare som man även kan koppla högtalare till. Att den kostar lite mer beror på att den har USB-anslutning, det finns för den som inte behöver detta en variant som heter TP21, lite billigare i det fall man kopplar allt via RCA och vill kunna koppla in något kraftfullare högtalare (2x25w).

 

Jag är jättenöjd med min T-amp och man kan ha mycket kul med den. Som sagt var är den väldigt plug-and-play i Windows, men den kan även användas i Linux. Jag har exempelvis experimenterat lite med den och min Raspberry Pi. Jag har inte kommit långt men man kan som sagt var absolut göra en hel del kul med den och om inte annat utför den sitt jobb som hörlursförstärkare förträffligt!

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Topping TP30

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.