MacWorld – september 2007

juni 20, 2012

MacWorld är mig veterligen den enda svenska Mac-tidningen som säljs i butik. På grund av eller tack vare – hur man nu väljer att se det har tidningen ett stort område att täcka upp och måste således rapportera om såväl hårdvara, mjukvara och kringutrustning. Hur bra redaktionen på MacWorld lyckas med detta i ett av de elva nummer som ges ut per år ska jag i denna recension försöka att redogöra för.

Nummer 7, september 2006 är numret som blir först ut i raden datatidningar jag planerat att skriva om. Detta nummer levereras på ungefär 80 sidor lagom blänkande papper. Kvalitén på pappret är hyfsat god och trots att hörn på sidorna ganska lätt bildas så går inte pappret sönder särskilt lätt. Visst, om jag river i tidningen så går den sönder, men det gör ju allt som inte är laminerat och vem laminerar tidningar och i vilken prisklass skulle då lösnummerpriset hamna? På tal om pris kostade tidningen 69 kronor vilket gör ungefär 1:- per sida i effektiv kostnad för mig som konsument med, detta med reklamen borträknad.
Numrets layout är tyvärr lite tråkig men är dessbättre mycket välfungerande. Det som gör den tråkig i mitt tycke är att det är för mycket vitutrymme i tidningen. I stort sätt samtliga sidor har vit bakgrund med eventuellt en färgglad ram omkring sig. Detta gör i och för sig texterna lättlästa och bilderna framhävs bra, men det blir ingen direkt upplevelse att läsa tidningen. Till faktarutor och liknande används andra bakgrundsfärger och då även en annan typsnittsfärgsättning vilket är tacksamt då detta lättar upp texten något.

Innehållet i tidningen är förhållandevis brett. Allt från en grafikkortsrecesnion till en guide för videosamtal till ett lite större jämförande test av digitala videokameror slåss om det generösa men begränsade utrymmet. Naturligtvis testas och tipsas det om mycket mer, men att räkna upp allt anser jag vara oviktigt. När det gäller djupet på testerna varierar det kraftigt. Ett exempel där programvarorna inte får så mycket plats är vid det jämförande testet av bokföringsprogram. Där trängs hela sex produkter på ett uppslag och med bilder och faktarutor inkluderade på det utrymmet blir det inte så jättemycket text till vart och ett av programmen. Detta är i och för sig synd, men då principen för dessa program sammanfattas i den inledande texten där även vitala funktioner förklaras behöver inte de enskilda recensionerna vara så värst långa.

Något jag finner mycket bra är de detaljerade guiderna om videosamtal och IP-telefoni som återfinns i tidningen. Visserligen är guiderna skrivna så att nybörjare ska förstå och kunna komma igång med det behandlade ämnet, men även mer avancerade användare kan finna små tips och goda råd. Tack vare många bilder och lätta steg för steg anvisningar är det aldrig svårt att hänga med i vad som händer och det är stor anledning till att jag gillar dessa guider.

Så, vad tycker jag då om tidningen som helhet. Sanningen är att jag gillar den, men endast köper den då jag vet att den behandlar något som intresserar mig. För min del är det hårdvarurecensioner som känns intressant och det var väl för testen av Macbook som just detta nummer blev inköpt. Tyvärr är innehållet oftast så pass varierat att jag som sagt var inte vill köpa de nummer som inte innehåller sådant jag vet är intressant och värt att lägga 70 kronor på att få veta mer om.

En detalj som väger tungt i sammanhanget är att tidningen ofta behandlar lite mer än väntat. Det blir många exempel nu, men ett till vill jag använda mig av. Ett jämförande test utförs nämligen på externa hårddiskar och i anslutning till detta berättas det mer om RAID-system något jag finner trevligt. Innan kunde jag och brydde jag mig inte mycket om detta sätt att hantera hårddiskar, men nu när jag läst på stöter jag på det lite varstans och då är det roligt att ha lite koll på vad det är. Detaljer som detta samt det faktum att förkortade internetadresser används till glädje för mig som konsument gör att betyget hoppar upp något snäpp. Det handlar som någon sa om de små detaljerna och visst är det så.

Sammanfattningsvis vill jag säga att MacWorld är en trevlig tidning med ett tillika trivsamt community på Internet. Priset på tidningen är ganska högt, men å andra sidan är tdningen tryckt på bra papper och innehåller massor av texter så det är värt det. Att den heller inte innehåller så mycket reklam uppskattas givetvis också. De mindre bra bitarna får bli den lite tråkiga layouten i kombination med det spretiga innehållet. Gissningsvis känner alla Macägare till MacWorld, men om någon missat den bör ett lösnummer genast inhandlas tycker jag. Vidare anser jag det klokt av den som ska köpa en Mac att köpa det nummer (lösnummer eller online som PDF) där den aktuella datorn testas och se vad MacWorld skriver. Jag tycker att testerna i de tidningar jag läst varit relevanta och rättvisa så de ska nog passa även den mest kräsna läsare.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.