Skaltest till iPhone 4

juni 8, 2013

Jag har haft glädjen att prova och jämföra fyra skal/fodral till iPhone 4. Tre köpta från eBay och har kostat mig mellan 7 och 30 kronor så de är alltså alla budgetmodeller och det fjäde fick jag med som premie med någon prenumeration.

Det första skalet är av såkallad plånboksmodell. Det kostade ca 30 kronor inklusive frakt. Från det att jag beställt och betalt tog det ungefär en vecka innan jag hade skalet i brevlådan. För att vara från Hongkong är det att betrakta som snabbt.

Känslan när man tar i skalet är plastig och lättrepad, vilket är dåligt eftersom det ska röra sig om en skinimitation. Detaljerna, dvs de vita stygnen och den gula kanten är förvisso helt okej, men det är helt klart svårt att bortse från den plastiga känslan. Dessutom är stygnen inte raka utan på vissa delen slarvigt kurviga, det drar ner betyget det med.

Passformen så. Nej, inte heller den är vidare positiv. Skalet göt telefonen oerhört mycket tjockare än nödvändigt och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att det gör telefonen dubbelt så tjock. Inte heller ligger telefonen vidare bra i skalet. Hem-knappen blir svåråtkomlig och kanterna runt skärmen är så distinka och höga att det faktiskt blir tråkigt att använda telefonen. En fördel med dessa kanter finns och det är att kreditkort som ligger i fickorna inte repar skärmen. Utöver det är kanterna bara jobbiga.

Alla kontakter och knappar är åtkomliga, dock inte luckan för SIM-kortet. Dockkontakten är något svåranvänd då odralets kanter lätt kommer ivägen, men det är väl lite så det är med billiga fodral gissar jag. Jag nämnde att det fanns plats för kreditkort, ja det finns det och det fungerar att stoppa ner ett kort eller två. Gissningsvis blir passormen bättre efter hand, från början är den nämligen som det mesta andra med detta foral, tvivelaktig.

Vill man verkligen ha ett plånboksfodral med plats för kreditkort och har en väldigt tight budget kan detta vara ett alternativ. Det är inte ett snyggt alternativ, inte heller praktiskt ur smidighetssynpunkt, men som sagt var billigt. Färgerna är okej och det går att köpa fodralet i andra färger om det bara är det man ogillar. Glöm att ha telefonen i fickan om du använder detta fodral. Glöm också att smidigt kunna trycka på hem-knappen. Jag vill inte ge skalet ett allt för sniket betyg då det trots allt är billigt. Dock känner jag att ett fodral hur billigt det än är måste få dålig kritik när det under ett halvår bara ligger i en byrålåda!

2013-06-08 18.36.38 2013-06-08 18.36.56 2013-06-08 18.37.04 2013-06-08 18.37.13 2013-06-08 18.37.36 2013-06-08 18.37.47

Betyg: 2/10

Skal 2 – bakstycke av aluminium
Jag ska säga det direkt, detta är inte ett skal i helgjuten aluminium. Det är ett plastskal med ett pålimmat stycke aluminium.

Även detta skal köpes från eBay och det kostade mig strax under 10 kronor vill jag minnas. Det skickades snabbt och smidigt och jag hade det inom två veckor.

Första gången jag tittade på skalet kände jag mig kluven. För det första kände jag mig aningen lurad då jag tidigare köpt ett mycket likt skal på Elgiganten och där betalt tvåhurndra för skalet. För det andra kändes plasten runt skalet så mycket mer oattraktiv än skalets baksida, det kändes synd att sätta en fin baksida på en taskig ram liksom.

Passformen så är helt okej. Skalet är lätt att såväl sätta dit som att ta bort men sitter ändå säkert. Alla knappar och kontakter (som vanligt utom SIM-kortsluckan) är tillgängliga och även lite grövre hörlurskontakter kan användas utan problem.
En stor fördel med skalet är att det är väldigt smidigt. Det gör inte telefonen mycket tjockare än den redan är och det väger väldigt lite. Visst skyddar det inte som exempelvis ett skal från Otterbox, men å adnra sidan har inte alla det behver utav skydd heller.

Jag har använt detta skal en tid och är överlag mycket nöjd med det. Visst kan det ibland kännas soma tt det inte ger maximalt skydd, men det är ju inte heller meningen. Kamerahålet är fint utskuret och täcker således varken kamerans lins eller blixt. Det är heller inte så tjockt att det tar bort ljus från externa källor eller blixt vilket annars lätt kan bli fallet.

Sammanfattningsvis kan jag säga så mycket som att detta är ett mycket prisvärt skal för den som vill ha ett visst skydd till sin telefon utan att göra den allt för klumpig. Baksidan är snygg, men den röda plastkanten drar ner betyget. Finns givetvis i en uppsjö färger på eBay. Och ja, den borstade aluminiumen är snygg om än lite tunn och mycket påklistrad.

2013-06-08 18.39.25 2013-06-08 18.39.42 2013-06-08 18.39.52 2013-06-08 18.39.59 2013-06-08 18.40.12

Betyg: 7/10

Skal 3 – bling bling

Jag är inte mycket för kristaller, glitter och anat bling bling till telefoner. Inte heller var det vad jag trodde mig ha beställt från eBay, men det var vad jag fick. 7:- inklusive frakt var vad skalet kostade mig och ja, det är ett mycket bra pris för ett så pass välgjort och fint fodral.

Passformen är riktigt bra. Knapparna är lättilgängliga och så även 3,5mm utgången samt dockkontakten. SIM-luckan nås som vanligt inte utan vill man ta ur SIM-kortet får man ta av skalet. Något detta skal har vilket andra skal i denna prisklass brukar sakna är vaddering (om än tunn) för baksycket. Detta är i gul sammet och känns bra för telefonen och dess bakstycke av glas.

Kanterna till saklet är av silvrig plast. Man kan se att det är vit past som är målad med silverfärg så att det ska se kromat ut. Jag använde fodralet rätt så flitigt och lyckades inte slita bort så jättemycket färg så det verkar vara färg utav ganska så bra kvalité i alla fall. Kanten känns plastig och är rätt så hal så den ger inte något vidare grepp om det är det man är ute efter.

Baksidan är röd med rutmönster och små hål. I varje hål sitter en liten kristall och rutmönstret är upphöjt vilket ger baksidan fin textur. Jag vet inte exakt vad baksidan är gjord av, men den känns bra i handen och gör telefonen mindre hal vilket jag ser som positivt.

En stor nackdel med fodralet är att halet för kameran är ”kromat” och därför reflekterar blixten på ett negativt sätt. Effekten blir att varje bild som tas med blixt får som en mörkare cirkel runt sig. Först trodde jag att det var kameran som var knasig, men det har visat sig att detta ofta är ett problem med skal som reflekterar blixten.

Av de lågbudgetskal jag har köpt är detta det jag varit mest nöjd med. Jag använde det länge och väl och jag kan verkligen rekomendera det. Det är tråkigt med kameran, men är man verkligen beroende av bra bilder med blixten och inte kan stå ut med att det blir som en mörk rund ring runt bilden bör man nog titta på ett annat fodral, alternativt måla kanten runt blixten med en mattsvart tuschpenna eller liknande.

En sak till, skalet har också en öppning i bakstycket så att man ska se Apples logotype. Denna är inte skyddad med någon plastfilm eller liknande så du kan vilja sätta på en egen syddsfilm över äpplet om du är rädd om telefonen. Jag gjorde i alla fall det, men jag är lite pedant av mig när det gäller mina telefoner.

2013-06-08 18.40.50 2013-06-08 18.40.57 2013-06-08 18.41.18 2013-06-08 18.42.06 2013-06-08 18.42.16

Betyg: 8/10

Sportarmband

Fodral nummer fyra är ett såkallat sportarmband. Det heter så för att man då man är ute och tränar ska kunna ha med sig telefonen för gps-tracking, musik eller annat den kan vara bra för.

Detta fodral har jag som sagt var fått som premie när jag prenumererat på någonting, Viktklubb.se tror jag. Det är grönt och svart och känns rätt billigt. Det blir snabbt varmt och absorberar dessvärre svett ungefär lika bra som en svamp – vilket är dåligt då fukt tillslut kommer in till telefonen och telefoner och fukt går inte bra ihop. Inte iPhones och fukt i vilket fall.

Passformen är okej. Tyvärr finns inget ”lås” upptill vilket gör att hela konstruktionen lätt känns lite osäker. Det finns även en liten ficka i fodralet som antagligen ska användas till att ha en nyckel i eller hötlurarna när de inte används. Själva armbandet passar mina armar bra men man får inte ha allt för grova armar för att använda det känns det som.

En stor nackdel med detta skal är att jag inte når volymknapparna då telefonen är i det. Inte heller kan jag använda skalet om min telefon har ett annat skal på sig. Det kan fungera med ett mycket tunnt skal, men det är väldigt trångt.

Jag tycker inte att det är ett roligt armband att använda detta. Det gör mig varm och det andas dåligt och när man blir svettig så suger det som sagt var upp fukten vilket inte alls är bra.

Det var ett fodral jag fick utan kostnad så jag borde inte klaga, men det är tyvärr inte vidare bra så det gör jag ändå. Jag använder mycket sällan armbandet. Eftersom jag promenerar och joggar så gott som dagligen skulle det kunna användas ofta, men så blir det inte. Jag hoppas i framtiden kunna hitta ett bättre fungerande armband, detta är inte tillfredsställande alls. Det gör dock sitt jobb till viss del och kan därför inte helt sopas under mattan.

2013-06-08 19.41.44 2013-06-08 19.42.01 2013-06-08 19.42.15

Betyg: 4/10

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.