Test av dockkontakter till iPod

juni 29, 2012

Jag har testat ett antal billiga kablar till iPod. Det som slår mig är att de alla fungerar och faktiskt gör sitt jobb – detta till en mycket låg kostnad. Förvisso går en del av kablarna sönder ganska så snabbt, men det har även mina originalkablar gjort så där är det jämt skägg. Vilka är då skillnaderna och hur gör man för att hitta de bra piratkablarna. Läs vidare för mina reflektioner kring det hela.

Del 1. Docknings och USB-kontakt

Detta är den sorts kabel som följer med då man köper en ipod. Den kopplas till iPodens port och sedan till en USB-port. En originalkabel kostar hos Apple 200 kronor plus frakt. Köps den i fysisk butik kostar inte frakten något, men priset kan vara såväl högre som lägre så det är en chansning.

I detta test har jag valt ut tre piratkablar samt Apples originalkabel. Originalkabeln är helt ny och följde med en iPod Touche, piratkablarna var även de nya vid testets inledning och köptes från Dealextreme (http://www.dealextreme.com/).

Kabel 1 – Apple original

Apples kabel kostar 200 kronor vilket är cirka tio gånger så mycket som piratkablarna. Att den skulle hålla tio gånger piratkablarnas livslängd känns därför intressant att testa. Tyvärr får jag säga att jag blir besviken för även om kabeln känns följsammare och gedignare så är inte kvalitén helt hundraprocentig. Då kabeln bara sitter i datorn och iPoden händer inte mycket, men om kabeln snurras några gånger ser man snart att den tärs där kabel möter kontakt. Alltså, själva kontakten är det inte fel på och inte heller innanmätet utan själva kabelbeklädnaden blir vriden och går tillslut sönder.

Jag har en en omvandlare som sitter i vägguttaget. Till denna kopplar jag sedan mina usb-kablar som sedan sitter i iPoden. Detta för att kunna ladda min iPod då jag ligger i soffan exempelvis eller helt enkelt för att enkelt kunna ladda den då jag är på andra platser än hemma. Tro det eller ej, men alla har faktiskt inte en dator och långt ifrån alla vill att man kopplar in saker i deras datorers USB-portar. Då jag har kabeln ansluten på detta sätt inser jag snabbt att kabeln slits och det är synd.

Min första kabel, följde även den med en iPod Touch blev sliten ganska så snabbt. Tyvärr alltså och det var detta som fick mig att leta efter billiga alternativ. Jag behövde inte leta länge förrän jag fann flertalet fina kablar för under 5$ styck, inklusive frakt.

Plus: Trots allt en originalprodukt från Apple.
Minus: Priset. Kvalitén på kabelns hölje.

Kabel 2 – Vit piratkabel (14 kronor inkl.frakt)

Denna kabel gör det den ska, det vill säga laddar och synkar din iPod. Sladdens hölje är plastaktigt och ganska så följsamt. De båda kontakterna känns okej och glappar inte. Den del som kopplas till iPoden har en funktion där man måste trycka in två ”knappar” för att kunna dra ur kabeln. Den kan alltså inte lossna utan att man vill det. Tyvärr känns kvalitén inte helt perfekt då kabelns hölja känns lite för ”kort” och därför efter en tid kryper så att kabelns innanmäte syns. Detta består i fyra tunna plastade kablar och bör således inte innebära någon risk, men det känns ju som om kabeln blir åtskilligt mycket mer utsatt på detta sätt.

Kabeln har fungerat bra under testet, det är bara höljet som glidit tillbaka lite från där kontakten tar vid. Visst känns den avsevärt mycket plastigare än Apples originalkabel, men denna fungerar så långt jag kunnat testa precis lika bra och problemen de har har de gemensamt båda två faktiskt. Ska jag köpa en ny kabel i framtiden blir den en av denna sort!

Plus: Priset, 14 kronor inklusive frakt! Gör det den ska
Minus: Kabelns hölje känns ”för kort”.

Kabel 3 – Svart piratkabel (17 kronor inkl. frakt)

Den här kabeln verkar vara av samma sort som den vita jag skriver om ovan. Dessvärre har denna krånglat en hel del för mig. Min man får upp information om att hans iPod inte är kompatibel med tillbehöret (den laddas dock) och kabeln är allmänt glapp. Det säkerhetsfäste som kräver att man trycker för att lossa fungerar inte alls och det drar ner betyget väldigt mycket. Detta kan vara någonting tillfälligt, men jag skulle inte chansa.

Jag köpte kabeln för att jag tyckte svart passade bättre till min iPod Touch, men har dessvärre inte kunnat använda kabeln alls på grund av att den är så glapp.

Plus: Priset, kommer med plastskydd för kontakterna
Minus: Glappar, styv plast kring kabeln, känns väldigt ”billig”.

Kabel 4 – Vit piratkabel inkl. eluttag till USB-kontakt. (30 kronor inkl. frakt)

Detta är en kabel som vid första anblicken kan se ut som en originalkabel. En närmare koll samt att man känner på den visar dock snabbt att så inte är fallet. Kabelns hölje är inte alls av samma sträva typ som originalkabeln och trycket på kontakterna är inte av samma gråa färg. I övrigt känns plasten på kontakterna inte heller lika gedigen.

Funktionsmässigt kan jag inte klaga på kabeln. Den gör det den ska, men håller inte kvalitetsmässigt. Även denna kabel får problem längst ner vis kontakten då kabelns hölje tar slut. Då detta är slitet ser man att innanmätet ser precis likadant ut som kabel 2 med fyra tunnare kablar, dock med andra färger på dess höljen.

Denna kabel kom med en liten USB-dosa att sätta i ett vägguttag. Denna är dock utan jord och fungerar inte i Sverige. (Inte heller i äldre icke jordade uttag)

Plus: Ser mest ut som en originalkabel av testets pirater
Minus: Plastiga kontakter, kabelns hölje håller inte, El/USB-transf. fungerar inte i Sverige.

Slutsats:

Mitt råd är att i första hand använda Apples originalkabel. Detta då jag inte vet hur det blir ifall man får problem med sin iPod och man inte använt originalkablar. Annars är originalet väldigt dyrt och både funktions och kvaliutetsmässigt fugnerar kabel två precis lika bra, till en bråkdel av priset. Mitt val nästa gång jag behöver en kabel kommer att bli den billiga – både en och två gånger!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.