Pokémon Go – iOS och Android

juli 20, 2016

Det kan ju inte vara många som inte hört talas om eller känner till fenomenet Pokémon Go. Jag har nu spelat spelet i lite drygt en veckas tid och känner att jag gärna skriver lite om mina upplevelser.

Vad går då detta Pokemon Go ut på? Jo, det gäller att fånga lite mindre än 150 ”monster” genom att kasta bollar på dessa. Monstren hittar du genom att antingen bara sitta där du är eller gå ut och aktivt leta. När en pokemon är i närheten vibrerar telefonen och man kan trycka på bilden utav den på kartan. (Kartan är förövrigt hämtad från Google maps så den speglar den verkliga världen) När man tryckt på en Pokemon så kommer man in och ser den, antingen genom mobilens kamera eller mot fast grafik. Vidare har man en boll som man ska swipa på för att kasta. Träffar man så väntar man en stund och ser om monstret fångas eller flyr och missar man kan man prova igen.

Antalet bollar är begränsade och för att få nya behöver man antingen gå upp i nivå, besöka ett PokeStop eller köpa fler för riktiga pengar. För den som bor i en stad är det förhållandevis enkelt att samla bollar genom Pokestops, men för de som bor på en mindre ort kan det vara väldigt mycket svårare. Jag bor i Kopparberg och här finns två Pokestops. Åker jag 4 min norr ut har jag Ludvika och där finns många fler Pokestops. Så finns det orter som helt saknar Pokestops och för de som bor där kan inte spelet vara särskilt roligt.

Även antalet Pokemon baseras på folktätheten så det är större chans att hitta många Pokemon i en stad än ute på landet. Dock finns inte alla Pokemon överallt så det gäller att ta sig runt i många olika miljöer.

För det första är spelet inspirerande då det gäller att komma ut på promenader. Jag är inte sådan att jag går och tittar i min mobil hela tiden. Däremot tycker jag om att ha spelet igång för att kläcka ägg medan jag är ute och får motion. Går jag sedan förbi ett Pokestop så stannar jag gärna till en stund och plockar upp lite bollar, ägg eller potions.

För det andra så är spelet faktiskt riktigt socialt även om man till en börja kanske inte tror det. Vid Pokestops och Gym samlas ofta förhållandevis många människor och eftersom de som samlas där har minst ett gemensamt intresse så har alla minst ett samtalsämne – oavsett kön eller ålder. I övrigt tycker jag det är väldigt roligt att se at så många är ute och rör på sig.

Har spelet inga svagheter. Jo det har ju det. Dels så saknar jag de klassiska Pokemon-striderna. Att bara kasta bollar eller trycka på skärmen vid gymstrider känns inte alls lika roligt som det gjorde att strategiskt älja och välja bort färdigheter i exempelvis Pokemon Silver. Sedan är det just detta med att en hel del människor har långt till Pokestops eller gym. Småorter kan helt sakna dessa och det blir ju inte roligt i längden.

I början led spelet mycket av att servrarna inte klarade trycket. Detta verkar ha löst sig genom att trackingen i spelet inte längre är aktiv. Något jag tycker är synd för det var kul att kunna se vad som var nära och vad som var längre bort.

Jag hoppas och tror att barnsjukdomarna i Pokemon Go kommer att åtgärdas. Spelet är riktigt inspirerande för mig och jag gillar det. Den som vill prova kan göra det helt gratis.

Sammanfattning

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.