Ett väldans klagande på Vista!?

juni 30, 2012

Trots att många kritiker ställt sig positiva till Windows Vista tycks så många vara enormt negativa. Meningar som ”jag tänker inte byta förrän efter sp1 eller sp2” samt ”Vista lär vara fullt av buggar och säkerhetshål” hörs skalla över nätet och bland bekanta. Denna inställning tycker jag är tråkig för hur ska någonting kunna utvecklas om inte de som ska använda den utvecklade produkten just utvecklas och vågar testa något nytt.

Jag var till en början negativ till Vista, men installerade det i slutet av förra månaden på min och makens dator. Okej, det var lite kompabilitetsproblem gällande makens dator, men efter en uppdatering av BIOS var det bara att köra på – precis som på min dator där uppdateringen gick perfekt! När det kommer an på installationen måste jag säga att MS verkligen gått från klarhet till klarhet. Det går nu snabbare än någonsin att installera (i förhållande till vad som installeras) och det som kan krångla gör det innan något av den gamla installationen skrivits över så det går att ångra en påbörjad installation ifall det går åt skogen.

Nåväl, installationen är nu bättre även om det är störande att behöva starta om installationen ifall något program inte skulle vara fungerande för Vista som ligger på hårddisken. För min del var det Nero (OEM) som inte lirade korrekt, men det var bara att avinstallera och sedan då Vista var installerat lägga in senaste versionen så fungerade det fint igen.

Apropå buggar och säkerhet så vill jag påstå att Vista är mycket säkrare ”out of box” än vad XP är. Sedan är det väl ingen (som inte kör Linux eller Mac OS) som inte använder  antivirusprogram och förväntar sig vara virusfri någon längre stund? Hur som helst verkar det så. Alltså som att bara för att det är ett nytt säkrare system så ska man inte själv behöva ta något ansvar och skydda sig själv och sin dator. Det är ju snudd på idioti om man tror att ett operativsystem från Microsoft inte ska drabbas av Virus och att då låta bli skydd och sedan klaga – ja det är bara onödigt och dumt tycker jag. Den som vill känna sig säker och slippa tänka på skydd bör skaffa Linux eller en Mac med MacOS X snarast istället. Där behövs väl i och för sig en brandvägg, men virus är inte riktigt lika aktuellt.

Nej, jag tycker att det är taskigt att vara så hätsk mot Microsofts nya. Det känns som om alla vill ha utveckling, men ingen vågar prova på trots att de kanske redan sitter på datorer som är hälften så säkra. Jo, jag tror att det är så. De som är oroliga över systemet är inte så pålästa och därmed så tror de på allt negativt som skrivs. I gengäld tror de automatiskt att XP är sent av änglarna och att inget ont kan hända deras dator om bara XP (gärna SP2 med en ouppdaterad Nortonsvit i bagaget) finns installerat. Jag blir så trött. Om fler ville ha nyheter inom datorvärlden så skulle nyheterna snabbare bli verklighet. Nu verkar det dock svårt för kan inte Word 97 köras så är operativsystemet automatiskt skit. Något som för mig känns lika absurt som om jag skulle kräva att min gamla NES-spel skulle fungera direkt i de nya Wii-konsolerna. Nej, fram för revolution så dyker bra program att köra äldre spel/programvara upp efterhand då behovet finns. Idag finns exempelvis DosBox att använda för den som vill köra äldre spel vilket är utmärkt. En liknande produkt från Microsoft hade varit betydligt trevligare än det halvmesyr till DOS-fönster som presenteras i XP och Vista.

Jag vill skriva några kommentarer innan folk börjar påpeka att man faktiskt kan köra NES-spel till Wii genom att köpa dem genom Virtual Console. Jo, jag är medveten om det och det är min poäng. Att man genom att göra äldre material tillgängligt vinner publik, men den publiken vinns enbart om systemet fungerar. Att därför alltid låta allt vara bakåtkompatiblet blir ofta en förlustaffär för den som vill skåda framtiden. Alltså, det är trevligt att PS2 har möjlighet att spela PS1-spel och samma sak med PS3, men är det så att det kompromissas med standarden på de kommande spelen för att ge mig möjlighet att köra äldre spel ser jag hellre att de satsar på det nya.

Ahh, vad rörigt detta blev. Jag är bara så trött på de som klagar på Vista utan att ha testat bara för att vissa media säger att bredband i London inte fungerar osv. Allt jag testat i Vista har fungerat utmärkt, alla spel, program osv. inga problem hittills. Dessutom har jag en mycket smidigare dator som startar snabbare och något virus eller någon mask eller annat har jag inte sett skymten av. Och jo, alla ”irriterande” meddelanden om man vill låta något starta går att stänga av; inte är det svårt heller.

Personligen skulle jag gärna se att fler testade Vista, behandlade installationen som man sedan bör med kompletterande av Virusprogram och sedan började vara konstruktiva. Visst, det finns de företag som bannlyser Vista och det är tråkigt, men som sagt var måste man våga gå framåt för att utvecklingen ska komma någon vart.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.