Att skriva – del 1

juni 29, 2012

Jag har så länge jag kan minnas älskat att skriva – så länge det varit frivilligt och inspirerande så klart. Då jag i skolan haft i uppgift att skriva någonting har det dock inte alltid varit lika roligt. Då blir kraven helt annorlunda, man får en tidsram, valt ämne och vet att någon kommer att kritisera det man slitit med. Det svåra i den kritiken är att den blir så pass personlig eftersom texten är en personlig skapelse. Så hur skulle det vara om allt skrivande kändes som det skrivande känns då allt bara flyter på och går bra – som då man skriver om det man tycker bäst om i hela världen.

Det skulle inte fungera vill jag påstå. Någonstans måste man inse att allt skrivande inte är på kul. Att inget skrivande fungerar om man inte har några ramar att hålla sig innanför. Eller självklart fungerar många former av skrivande trots att man inte har några ramar och krav på sig, men jag vet inte hur många som sätter sig och helt omotiverat bara skriver. Och det är där vi kommer åt hela knuten, motivation!

Motivation är det viktigaste man kan söka. Många söker efter inspiration – en viktig ingrediens då det gäller exempelvis dikt eller prosakomponerande. Jag vill dock påstå att inspirationen betyder noll om inte motivationen finns där. Själv kan jag ofta känna mig inspirerad att skriva väldigt mycket, men så hittar jag inte motivationen, jag kan inte motivera varför jag ska skriva. Är det för min egen skull, för betygens skull eller för ekonomins skull. Givetvis är det en kombination av allt detta, men det viktiga är att jag själv inte vet säkert varför jag ska skriva och vet jag inte det så har jag en sinnesstämning som blockerar de synapser som måste fungera för att en text rent praktiskt ska kunna frambringas från hjärnan.

Därför har jag kommit fram till att det är dumt att skylla på någonting annat än motivationen då det inte fungerar att skriva en text. Säg att jag har i uppgift att skriva tre A4 om varför det är viktigt att kunna böja verb korrekt. Jag vet ungefär vad jag ska skriva, vet vilka böcker jag kan läsa mer i och hela uppgiften känns egentligen okej. Men så går det inte att komma igång, jag funderar över vad det är för idiotisk uppgift kanske, varför det egentligen ska vara så mycket onödigt skrivande och så vidare. Kanske blir jag lite småsur på den som gett mig uppgiften och det är då jag måste sluta skriva. Motivationen blir negativ eftersom den som ska läsa det jag skriver ligger under ett av mig skapat skikt av hat. Istället för att då vara sur kan jag göra valet att skriva ordentligt bra och kanske några fler sidor än tre som ren hämnd för att jag måste skriva om något så urbota tråkigt! Där har vi då motivationen, jag blir stärkt av tanken på en skriftlig hämnd och plötsligt är tre sidor skrivna. För att inte överdriva det hela kan jag då avsluta uppgiften tidigare än tänkt och vara riktigt nöjd med hämndaktionen.

Naturligtvis vet jag att dessa strategier måste individualanpassas, men tanken bakom bör dock vara densamma för alla, nämligen att man inte ska skriva utan att veta varför. Tänk för dig själv tyst eller högt – varför skriver jag detta och för vem skriver jag detta. Blir svaren att du inte vet och att du bara skriver för att någon ska godkänna dig behöver du ändra inställning innan du tar tag i pennan. Detta gäller vad du än ska skriva – skriver du ett CV med enda tanken att du gör det för att bli omtyckt kommer det inte att bli helt ärligt eftersom du inte har dig själv med i tanken och viljan. Genom att förtrycka dig själv i tanken kommen du även att omedvetet förtrycka dig i texten och ingen arbetsgivare vill anställa någon som trycker ner sig själv.

Praktiska tips för att komma vidare med detta är att för det första se till att ha ätit ordentligt så blodsockernivån är lagom. Har du ett lågt blodsocker kommer du att vara mer lättretlig och inte ha samma tålamod med texten. Du bör även vara ordentligt utvilad och pigg. Börja dagen med en promenad och rejäl frukost och skriv det första du gör då du kommer hem, det brukar vara en god idé. När du sedan har tänkt igenom frågorna så fundera på din motivation. Vill du bara glida igenom enklast möjligt eller vill du verkligen lyckas? Alla vill vi väl lyckas, men av olika orsaker är det så ofta svårt att ta på vad som gör att flertalet ändå inte lyckas så bra som de skulle kunna göra. Det viktiga är då att inte tänka på de gånger man inte lyckats utan att hela tiden ha fokus på det som ska göras på stunden och varför det ska bli det bästa du någonsin gjort. Svikta aldrig i tron att du inte kan utvecklas och gör ditt bästa texten igenom. Blir du sedan inte nöjd – redigera!

Svårigheten med denna metod är att den är lätt att tvivla på. Efter att med god motivation ha skrivit den sjuttioelfte cv:n  till det hundrade företaget är det lätt att tvivla på sig själv – ja den som inte gör det beundrar jag verkligen. Tänk då på att så länge du gjort ditt yttersta så kan du i alla fall inte säga att felet ligger hos dig och din prestation. Du har gjort ditt bästa och räcker inte det till så är det jäkligt synd, men inte ditt fel. Tyvärr är det ju så att alla vill ha godkända betyg och fina jobb – att bara rycka på axlarna och försöka nästa gång är inte lätt då det börjat gå dåligt. Tro mig, jag vet hur det är att gång på gång misslyckas – men tro mig också då jag säger att de allra flesta någon gång i livet ändå kommer till sin fulla rätt. Kanske inte med det de trodde utan med någonting helt otippat. Skulle någon ha sagt till mig att mina första år på universitetet skulle ägnas åt svenska och litteraturvetenskap hade jag nog bara skakat på huvudet, jag var ju bra på matematik och sport då jag var yngre. Jag omprövade, satsade hårt på något jag inte kände till så bra och se så lyckat det blev. Ändå gjorde jag mitt bästa då jag för något år sedan läste matematik på komvux, hade jag inte gjort det så hade jag nog inte heller vågat gå vidare alls till universitet så även det var en viktig del i helheten.

Rent praktiskt innebär detta att du som skriver helst inte ska skjuta upp det som ska göras till kvällen då tankarna kring att du skulle gjort det tidigare börjar torna upp. Inte heller ska du tänka på de gånger skrivandet blivit misslyckat, varje uppgift är en ny uppgift vad det än är, CV som prov eller ansökningsblankett. Var gott förberedd och vet innan varför du gör uppgiften. Att simma utan mål är tämligen onödigt och krävande och likadant är det med texter du skriver utan att vara på det klara med varför.

Nu när du funnit motivationen, vilken är högst personlig – läs vidare i denna kursserie exklusivt för kulturellt.se för att bli bättre i skrivandets ädla konst!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.