Min bokhylla

juni 26, 2012

Vi har många böcker i våra bokhyllor. Kanske är de för många om man nu kan ha för många böcker. Att jag kom att tänka på hyllan var för att jag idag letade efter något intressant att läsa. Problemet är bara att jag är så rädd att börja på en dålig bok att jag helt låter bli att läsa sådant jag inte från början litar på är bra.

Flera böcker som jag köpt har jag ingen aning om ifall de är bra och därför har jag inte läst dessa. Någon gång tänker jag att jag kommer läsa börckena men det är j något jag inte kan vet. Känner jag mig själv så kommer jag fortsätta köpa böcker jag vill ha samt böcker som jag inte vet varför jag köper.

Hur ska man då göra med böcker man bara har. Ska man ge bort böckerna? Nej det tycker jag nog inte, i alla fall inte om man ännu inte läst böckerna och vet hur de är. Kanske kommer det en dag då man verkligen vill läsa boken man då inte har och det vre ju en ångestfylld dag för mig. Man kan ju annars strunta i att köpa böcker man inte riktigt vet om de är bra eller inte. Det vore nog den bästa strategin egentligen, men det är ju troligt svårt att i förväg veta om en bok enligt mig är bra. Sedan är jag alltid rädd att senare vara bitter över någon bok jag struntat i att köpa.

Rent spontant kan jag känna att jag köper lite för många böcker även om böcker känns som bra investeringar då de håller länge och inte är så väldigt dyra. Dessutom kan de glädja så många, man kan lätt låna ut en bok och få den tillbaka i samma skick som när man lånade ut den. Det är svårt med en gammal vinylskiva exempelvis då många satsar på billiga kompaklösningar där pickuperna svarvar om de kära vinylerna.

Böcker är också bra för de är så tjusiga att inreda med. En välfylld bokhylla är ju alltid skön att vila blicken på men det är minst lika viktigt att det finns substans i innehållet och att man kan lite om i alla fall de festa om böckerna ifall någon skulle fråga. Böcker då de är många ger en på något sätt ett epitet som kunnig och bildad, den imagen vill man ju då knappast rasera genom att inte ens ha några bläddrade exemplar eller ens vete vilka böcker man har i sin hylla.

Ett tips är ju att köpa sina böcker begagnade, då ser de i alla fall lästa ut och man slipper frågor om man inte läser det man köper. Att det dessutom ofta är oförskämt billigt med riktigt bra och fina gamla böcker är inte heller fel. Enda problemet är väl om man inte är bilburen att det är jobbigt att bära böckerna för hand. Men det är ju det minsta problemet.

Snart är det också dags för årets bokrea. Med andra ord kommer många människors boksamling växa kraftigt den 22:e februari vilket på alla sätt är bra. Många inser att de har för många böcker och säljer eller skänker böcker de läst eller tröttnat på till någon loppis eller välgörenhet. Då kan man garanterat göra fynd för många resar ut riktigt bra böcker då de gör plats för nyare inte alls lika kvalitativa verk av okända författare.

Ett stort problem för mig när det gäller böckerna jag har är hur jag kan sortera dem. Ska de sorteras efter författarnas nationalitet kanske eller efter ålder. Ska man ha Shakespeare bredvid Tolkien och Rowling eller är det mera korrekt att ha honom i anslutning till Goethe kanske. Det är frågor som väcks i mitt huvud. Strindberg är en annan fråga, ska pocketversionerna av hans verk stå bredvid den facklitteratur jag har om författarskapet och ska pocket ens blandas med inbundet. Lyxproblem javisst, men likväl ett problem.

Just nu står böckerna väldigt oordnat efter hur ofta jag använder eller har ambitionen att använda dem i alla fall.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.