Att höra fel i låtar…

mars 14, 2013

Jag tror att jag skrivit om detta – att höra fel i låtar – tidigare, men denna gång har felhörningen lett till så stora missförstånd att jag bara måste skriva om det.

Låten det gäller är en gammal goding, ”Cottonfields”, inspelad redan på 40-talet och sedan framförd av väldigt många artister, allt från Beach Boys till CCR till Elton John med flera. Jag måste till mitt försvar förklara lite vilken version av vilken artist jag från början lyssnade på. När jag första gången lyssnade på låten var det från en kassett med namnet ”Live at the Tyrol”, vilka som framförde låten visste jag inte men jag fann den bra men hemsk, mycket hemsk. Detta var vad jag hörde:

”When i was a pretty little baby my momma gonna rock me in the cradle, in them old cannonfields back home. It went down in Louisiana, just about a mile from Texas cannons, in them old cannonfields back home. When them cannonfields got raided, well I aint gonna pick much cannons.”

Gruppen bakom det lysande framförandet på ”Tyrol” var 48 Crash och det hela finns att avnjuta på spotify, följ gärna denna länk: http://open.spotify.com/track/2YHVj07RnFztKvElIKgIpo Vad jag hörde var alltså en historia om ett barn som växer upp vid ett kanonfält som blir bombat. Ja, nej så var det ju inte riktigt men det visste jag inte förrän mycket nyligen och kassetten lyssnade jag på för mer än 15 år sedan.

Jag har nu i efterhand lyssnat på flertalet grupper och artister som framför låten och visst hör jag idag ”Cottonfields”, men frågan är om jag hör det för att jag vet hur det ska vara eller för att de sjunger tydligt. Jag fann det i vilket fall väldigt roligt att jag så länge hört fel och därmed tolkat låten extremt tokigt.

En kommentar

  • Hanna Söderberg mars 15, 2013kl.4:33 e m

    Ha, ha, så tokigt det kan vara. Jag lyssnade på Lena PH och Jag ska dansa in i ån… när jag var liten.