Rebekka Black

juni 28, 2012

Sex miljoner visningar på Youtube verkar för de flesta vara en dröm. Det kunde det även varit för Rebekka Black, men då en majoritet av dessa miljoner uttryckte sin avsky för hennes låt, Friday förvandlades det hela snabbt till en mardröm.

Inspelning/Youtube
Det hela började med att Rebekka Black i födelsedagspresent fick möjlighet att spela in sin egenhändigt komponerade låt ”Friday”. 2000 dollar senare lade hon upp låten på Youtube och den sågs av ett ganska litet nätverk personer – hennes vänner och bekanta. Så hände det, en kändis skulle vara komisk och förklarade att detta var det absolut värsta, sämsta i musikvideoväg. Det var i och med detta Friday exploderade, blev en internetfluga, periodiserad och Rebecka själv flerfaldigt hotad och hånad.

Covers och parodier
Jag gillar som så många säkert känner till covers, både covers som är renodlade covers och även sådana som gränsar till parodier där texten är utbytt. En av mina favoritcovers på Friday blir den som gänget i omåttligt populära serien Glee framför. Tempot och upplägget är ändrat och detta till det bättre. Ändå är det något som gör att den känns äkta och oförstörd som gör att just denna version känns riktigt bra.

Tolkning av Glee

En tolkning jag hittade för bara någon dag sedan är en skapad av DBsoundWorks och är en superläcker NES-tolkning av låten. Denna är alltså helt instrumental, men vilka instrumentval alltså – den är underbar även denna. Låten finns att ladda ner gratis och rekommenderas till alla som gillar klassiska NES-soundet!

Länk till låten

Från Hillywood-gänget kommer en mycket ambitiös video där melodin är intakt men texten utbytt. Handlingen är förlagd till trollkarlsvälden, närmare bestämt Harry Potter och hans väg och väntan på ”Deathly Hallow part 2”. Som sagt var är denna version enormt ambitiös och jag gillar den väldigt mycket. Den ligger musikaliskt inte på samma nivå som Glee och den har inte samma klassiska touch som NES-ditot, men för mig som gillar Harry Potter känns denna både rolig och träffsäker.

Länk till Hillywood Show, Deathly Hallows part 2

En version som jag inte gillar alls är en elak version. Jag tänkte först låta bli att länka den eftersom jag inte alls gillar den men tänkte sedan att jo, jag länkar den. Vad som är dåligt med den, tja det mesta men främst är det attityden. Jag tänker inte skriva mer om denna nu, titta själva om ni är nyfikna!

Länk till elak parodi

Jag är medveten om att det finns mängder av videor där Friday diskuteras, parodieras och så vidare. Jag kommer att posta två länkar till i denna länktäta text. Den första är till en ”analys” av filmen som jag inte kan låta bli att skratta åt – därav länk. Den andra länken är till originallåten. Jag inser att det är elakt att lägga originalet sist, men som det ibland sägs så sparar jag det bästa till sist, håll till godo!

Länk till analys

Länk till originalet

Mina åsikter
Vad tycker jag då om Friday. Tja, helt ärligt så är låten en typisk låt, varken mer korkad eller smart än valfri dussinpoplåt. Sedan är ju tjejen ung, låten inspelad i privat regi och så även videon. Jag tycker att det på det stora hela är en lyckad hobbysatsning som gått över styr, långt, vitt och brett över styr.

Jag kan inte förstå att folk ska hata Rebecka Black eller låten. Självklart ska man få uttrycka sina åsikter om låten men att hata och hota en artist för att låten inte faller en i smaken, det är bara smaklöst.

Denna Fredag är snart slut och därför vill jag få upp denna artikel. Vad jag vill med den vet jag inte men jag antar att en del av mig vill uppmana till eftertänksamhet då det kommer till kommentarer online. Det är människor bakom videorna och dessa människor har i de flesta fall känslor. Försök hålla god ton och kritisera vettigt ifall det ska kritiseras. Försök även att tänka själv och ogilla inte bara för att många andra gör det. Det är okej att gå emot strömmen och gilla – även Friday!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.