Harry Potter på vita duken för fjärde gången!

december 3, 2011

Den 18 november är det dags att se den fjärde och troligtvis häftigaste filmen om och med Harry Potter. Nu är det alltså dags för dels världsmästerskapen i quidditch samt den stora trekampen mellan tre utvalda skolor, varav Hogwarts givetvis är utvaldbåde som värdskola och som deltagarskola.

Mycket kan man undra över gällande filmen, dels hur lång den kommer att bli och vad de kommer att välja bort. Boken spänner över så mycket i och med att den innehåller två stora tävlingar samt det vanliga skollivet, hemmalivet och så vidare. Någonstans har jag läst att filmen kunde tänkas delas upp i två, men att det blir en lång film antingen klippt eller oklippt. Tydligen ska allt som inte direkt har att göra med Harry klippas bort då den annars blir för lång. Fyra timmar hörde jag ryktas om och är det så blir det nästan för långt i biosalen, då måste det vara med ganska lång paus, eller så kortas den ner för att sedan komma i en längre version på DVD.

Givetvis hoppas jag att en oklippt version i det fall att filmen är klippt och det tror jag också är fullt möjligt. Jag menar, vad ska man annars med det finfina DVD-mediet till om man inte slänger med en extra med grymt extramatrerial.

Det har släppts minst två officiella trailers och utav dem att döma blir filmen härligt mörk. Går man sedan på boken kan filmen tänkas bli ruggigt läskig. Vilket leder till ytterligare ett problem – vilken åldersgräns ska den ha? Jag läste att den i USA eller England kommer att få en gräns på 13 år. Någon sådan gräns finns ju dock inte här så antingen blir det 11 år, 7 år i vuxens sällskap eller så blir det 15 år och då får ingen under 15 se den. Att inte låta de under 15 se filmen vore en miss måste jag säga. Samtidigt tycker jag att i alla fall boken ger upphov till en film läskig nog att skrämma vilken sjuåring som helst. Därför vore 11 år en dålig gräns, eftersom även de som är sju år får så filmen.

En annan sak är det att filmen dubbas, tidiga visningar dubbas och sena textas. Min man sa igår att det borde vara överflödigt eftersom de flesta som ser filmen ändå har läst böckerna på många hundra sidor och därmed borde klara av textning på film. Nu är det väl dock så att texten på film inte stannar så länge, det är alltså krav på att kunna läsa relativt snabbt. Dessutom är jag rädd att om filmen enbart textades skulle vi få rätt många föräldrar som läste högt för sina barn och samtidigt förklarar handlingen, värre störningsmoment finns knappast på bio.

Nu hoppas jag bara att filmen blir bra, vilket den blir om den håller samma eller högre klass än film nummer tre. Det tror jag också är fullt möjligt då budgeten legat på mäktiga 300 miljoner dollar och det faktum att samma producent ligger bakom denna som den föregående filmen. Dessutom blir skådespelarna säkrare i sina roller för varje film så jag har stora förväntningar.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.