Det är jobbigt…

juni 25, 2012

…att gå tillbaka till klumpande mjöl när man en gång vant sig med den mycket lättanvända Maizena-redning som finns. Inte bara slipper man klumprisken som alltid finns med mjölet, man slipper även den karakteristiska smak av mjöl som skär igenom om lite mer mjöl tillsätts senare i processen vid exempelvis stuvning av makaroner.

Nu ska inte detta handla om makaroner, men håll gärna bilden av klumpig stuving på minnet om det känns bekvämt. Vad jag tänkte skriva om är datorer och hur bekväm i alla fall jag blivit på kort tid utan att egentligen reflektera över det. För inte är det många som reflekterat över att stuvningen där hemma inte längre klumpar eller att mjölsmaken saknas? Nej, och troligtvis beror det på att du antingen är bättre än mig på att stuva makaroner på det klassiska sättet med smör, mjölk och mjöl eller så beror det på att du är så van att ta fram redningen. I vilket fall satt jag och tänkte på en gammal 486:a jag hade. Den var rätt kraftfull för sin tid men ändå hopplöst efter när jag tänker efter lite. Vissa spel fungerade perfekt direkt i DOS medan jag ibland var tvingad att köra memaker innan bara för att de inte gick igång annars. Detta skulle kunna liknas lite med bruksanvisningarna idag som säger att man ska köra scandisk innan spelet installeras, bara det att det då var ett tvång och behövde utföras varje gång spelet skulle igång. Idag vore en sådan sak således uteslutet eftersom ingen ens skulle uppfatta att det behövde göras utan direkt skriva en post vid klagomuren – supportforumet för spelet.

Om sanningen ska fram läser jag ytterst sällan instruktionsböcker – slöseri med tid anser en härdad gamer som mig. Det är då jag inser det – jag har blivit van. Van vid att lyckas, van vid installationer och de problem som kan tänkas dyka upp. Dessutom vet jag att spelen sällan krånglar och skulle just detta göra det så konsulterar jag instruktionsboken då.

Nu har jag satt mig och tänkt. Ponera att jag inte skulle ha DosBox installerat och var tvungen att spela mina klassiker på en äldre dator. Skulle jag då få igång exempelvis Pinball Fantasies som om jag inte missminner mig krävde Memmaker? Skulle jag ens komma ihåg hur man körde memmaker? Skrev man bara memmaker eller var det något annat att komma ihåg. Klumpigt skulle jag säkert bete mig, en klumpighet som kan liknas vid hur min stuvning skulle bli om jag gick tillbaka till egna mjölredningar!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.