Avhuggna låtar och missförstånd

juni 26, 2012

Jag gillar musik och lyssnar så mycket jag hinner varje dag. Vackert som jag har det har jag turen att recensera musik så ofta får jag lyssna på intressant musik jag själv aldrig skulle ha införskaffat. Detta ska dock inte handla om sådan musik utan om låtar jag inte hört hela eller hört fel då jag lyssnat på – något som i efterhand kan vara hysteriskt roligt.

En låt jag länge gillat men inte hört hela av har varit Afzelius ”Sådan herre” vilken jag hade låg på min mp3-spelare. Låten var väl endast ett testspår på en minut eller så och därför fattade jag inte förrän jag tog mig i kragen och köpte en skiva med hela låten på exakt vad den ville säga. Alltså, jag fick ju fram något sorts budskap, men jag kan säga att det budskapet kom att förändras efter att ha hört hela låten. Jag hade tänkt gå in på mer vad jag tolkade in först och hur detta kom att förändras, men det tror jag att jag avstår tillsvidare. En bra låt som jag gärna lyssnar på är det i alla fall. Och så kul för andra är det nog inte att veta hur korkat jag förstått en låt som jag inte ens hört hela av. Varför jag inte kollade upp texten är dock ännu ett mysterium för mig.

Jag minns tillfället då jag första gången hörde hela låten förresten. Det kan jag berätta om. Jag var ute och plockade bär och svamp förra hösten och hade lagt in någon ny skiva på min iPod. Så mitt ute i skogen bland lingon och mygg hörde jag den bekanta låten och förväntade mig att den skulle ta slut precis där den brukade ta slut. Denna gång tog den dock inte slut utan fortsatte och jag blev så fånigt chockad att jag jag hoppade upp på en stubbe av glädje – vilket jag nu inser låter fånigt, men det var det inte då. Sedan hoppade jag ner för jag insåg att någon kunde se mig eller sniffa sig till min galenskap.

Något jag vanligtvis är väldigt bra på är att höra och lära mig låttexter. Ibland blir det dock fel och då är det kul att se hur pass illa hjärnan fungerat i och med att de ord jag kanske trott varit de korrekta inte alls passar in. Det äldsta exemplet jag kommer på nu är Abbas Waterloo där jag längre var övertygad om att de sjöng ”I was so feeted” istället för ”I was defeated”. Liksom, ”jag var så fotad” eller hur jag nu tänkt mig det hela passar inte vilket ”jag var slagen” ju gör kontextmässigt. Ändå trodde jag att texten gick så och sjunger jag idag med i texten så sjunger jag lik förbannat ”so feeted” (finns det förresten något som heter feeted?). Det är svårt att lära om, men jag måste göra det.

Jag vet inte om fler exempel behövs, men jag kan lova att jag ofta stöter på felsjungningar då jag går igenom gamla kassettband där jag sjunger och det är lika delar pinsamt/roligt varje gång. Jag önskar nästan att jag hade möjlighet att lägga upp några exempel, men jag är rädd att besöksantalet här skulle sjunka till noll rätt så omgående om jag gjorde det. Ändå tror jag att det är viktigt att dela med sig av det som är roligt här i livet så kanske det blir av att jag gör det om jag lyckas rippa de gamla kassetterna.

På tal om kassettband var jag i förra veckan ner i förrådet och hämtade upp en stor back fylld av blandband och band där jag sjunger diverse låtar. Roliga att lyssna på är dem och varje blandband har ju sin historia och sina känslor så jag antar att det snart kommer en liten text om mina blandband någon gång inom kort. Jag har bara så många böcker att läsa och så måste jag forska lite i ”feeted” också och se om det är ett ord!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.