Tips till den som vill skriva

juni 29, 2012

Jag tänkte bjuda på några tips till den som är sugen på att skriva. oavsett om det gäller att författa en bok, en recension eller kanske en dikt så tror jag att följande text kan ha positiv effekt.

Först några frågor.

 

  • Vem skriver du för?
    – Pengar eller för din egna vinnings skull?
  • Varför vill du skriva?
    – Pengar, kall, intresse eller bara riktigt bra.
  • Vad vill du göra med dina texter?
    – Publicera digitalt, publicera i tryckt form, ha för mig själv.

Vem du skriver för och varför det har betydelse.

Oavsett om du skriver för att lägga i byrålådan, för att dina vänner ska läsa eller för att få världen att hålla andan så anser jag att texten alltid ska vara du. Självklart kan exempelvis en tidning ha åsikter kring detta och vilja att du ska följa deras mall, men frågan är då om skrivaryrket då inte blir som vilket löpandebandet-jobb som helst.

Med detta vill jag inte att alla som skriver ska bli rebeller och strunta i de regler som finns. Istället vill jag att du och jag som skribenter ska ta reda på huruvida reglerna verkligen är regler eller bara rekommendationer. Går det att ge texten en mer personlig stämpel eller är formatet ett sådant att det inte passar sig.

Varför vill du skriva

Är du en sådan som bloggar? Många gör det och det som ofta slår mig är att de andas kluvenhet. Skriver jag för andra eller för mig själv såsom i en dagbok? Varför lägga upp en dagbok för hela världens beskådan, varför inte? De som ”talat ut” om sitt bloggande kring kriser osv. bekräftar att det kan ha en helande effekt att få skriva av sig och få faktisk respons.

Bloggar genererar idag en del reklamintäkter för vissa. Tyvärr är pengarna sällan tillräckliga för försörjning. Därför vill andra skriva för att tjäna ihop till sitt dagliga bröd. Kravet för detta är ofta att du har en riktigt vass bok att publicera, känner rätt människor eller har en journalistutbildning i ryggen. Saknas detta kan det bli svårt att nå sitt mål men absolut inte omöjligt. Det gäller att börja smått, samla erfarenhet samt bygga upp referenser och kontakter.

Så, bloggande är bra främst för den som vill skriva för sin egen skull då pengarna de genererar ofta är ganska så lätträknade. Är skrivandet ett kall eller är du på jakt efter referenser och erfarenhet – bloggande är perfekt, likaså att starta en sajt. Rent tekniskt är det lättare att starta en blogg och det kräver mindre underhåll så visst kan jag rekommendera en blogg. Billigare är det också – oftast.

Vad vill du göra med dina texter?

Vill du bli publicerad i digital form? Tänkt att det skulle vara lätt, jo visst för den som inte kräver ersättning är det oftast ganska så enkelt. men för att vara ärlig, brutalt ärlig är det inte bara att skriva, skicka in och bli publicerad. Inte för de flesta i alla fall. Det finns alltid ett lyckligt fåtal, men dessa är just ett fåtal.

Den som vill få sin bok publicerad och som inte lyckas hitta något förlag som är villiga att satsa kan vända sig till exempelvis vulkan.se där chanserna är stora såvida texten man har inte strider mot några regler eller liknande.

I övrigt är mina råd att skicka välskrivna texter till personer som kan tänkas vara intresserade. Skicka inte allt till alla utan försöka att känna av och göra ett gott intryck. Se på en inskickad text som på en arbetsansökan ungefär.

Vidare finns det ganska många som bara låter texter rinna förbi utan att ge något svar kring om den kommer bli publicerad. I alla fall om det gäller en enskild artikel. Detta beror oftast på att dessa personer redan har en hel del frilansare att ta hand om och säkerligen får många, många texter skickade.

Om det ”bara” är för erfarenhetens och referensens skull så måste jag nästan slå ett slag för sajter som denna, kulturellt.se där vem som helst får skicka in recensioner. Ett fåtal blir självklart bortplockade, men de allra flesta blir publicerade. Någon ersättning utgår inte men som sagt var finns då texten publicerad och det kan kännas bra för självförtroendet.

Boktips

Att skriva börjar här – Ordfront förlag.
Svenska skrivregler

Sajttips
http://www.poewar.com/

Lycka till med kommande texter, skriv så det glöder och skicka sedan in din recension hit till kulturellt.se – här lyckas det stora flertalet att få det mesta publicerat.

Slutligen det viktigaste – ge aldrig upp!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.