Artisteer 2

juni 25, 2012

Lite då och då byter jag design här på kulturellt.se. Vanligtvis går detta till som så att jag surfar runt hos diverse sajter som säljer designmallar, jag köper en sådan och ändrar sedan lite efter egen smak. Detta har jag aldrig sett som helt optimalt, men vad göra när kunskaperna är begränsade?

Svaret lyder – prova Artisteer 2! Programmet finns till såväl Windows som Mac OS X. De båda versionerna har samma innehåll till båda systemen men känns mycket sämre optimerat till Mac OS X. Detta yttrar sig genom att programmet helt enkelt är långsammare på att svara och utföra ändringar. Troligtvis kommer detta att fixas till då programmet ännu bara är i beta till just Mac. Jag har testat båda men kommer att lägga fokus på den idag bästa versionen – den till Windows.

Då programmet startas får användaren välja vilken sorts design den vill skapa. Det som finns att välja på är: Blogger, Joomla, WordPress, Drupal, DotNetNuke, HTML, asp.net eller code change studio. Vilket val som görs i detta läge spelar egentligen inte så stor roll då det går att ändra när som helst under skapandets gång. När valet ändå är gjort får användaren en gul/beige design framför sig och därifrån kan denne sedan välja mellan att förändra just den designen, slumpa fram en ny eller börja pilla i detalj med reglagen för att göra något helt eget.

Det mest spännande är att slumpa fram en ny design. Detta görs enkelt med den stora knappen högst upp till vänster i knappraden. (Föreställande en glödlampa) Efter ett klick och en liten väntan dyker en helt ny design upp och då går det att antingen slumpa fram en ny eller ställa in den nya efter behag. Inställningarna är många så känns det framslumpade som en design med potential tycker jag gott att man kan ge den en chans.

Okej, användaren har slumpat fram en design som till grunden känns okej men inte helt optimal. Bland annat känns kanske bakgrunden, logotypen samt knapparna fel eller rent av opassande. På mycket enkla sätt går detta att ordna till och precis som när det gällde hela den övergripande designen går det bra att antingen slumpa fram en helt ny knapp, logo eller bakgrund. Bara klicka på ”Föreslå Knappar” för att slumpa fram en sådan eller gå in under tabben ”Knappar” för att själv ställa in designen av denna själv.

De element som kan ställas in är följande: färger, typsnitt, layout, bakgrund, sida, rubrik, meny, artiklar, block, knappar, sidfot. Om ordvalen känns konstiga är det helt översättaren (google translate??) av programmet som ska schavottera och inte jag. Hur mycket de kan ställas in är olika, men jag har ännu inte blivit besviken och då har jag använt programmet mycket, mycket flitigt!

Jag känner att det skulle bli något enformigt om jag gick igenom varenda element som kan ställas in så det låter jag bli. Istället berättar jag om logotypen (i programmet kallat ”rubrik”) som kan ställas in på följande sätt. För det första går det att ställa in höjd och bredd helt efter eget tycke och smak och efter det kan textens platshållare bestämmas, i alla fall till storleken. Sedan ska det väljas om det ska vara en bild som bakgrund eller inte. Denna kan sedan förändras något med en halvgenomskinlig bild ovanpå. Efter detta kan en förgrundsbild läggas på det hela. Givetvis kan de bilder som ska användas vara de från programmet eller från den egna hårddisken. När detta är nött och stött ska logotypens text fyllas i (om någon, jag kan tänka mig att många gör just logotypen i ett externt program) och sedan ska dess placering, font och storlek bestämmas.

Inställningsmöjligheterna är många och på den punkten saknar jag ingenting. Någon gång har jag känt att jag velat ändra någonting men oftast har jag funnit det möjligt efter lite grävande i menyer. Tyvärr skyller jag famlandet bland menyer på den urkassa översättningen. Troligtvis är den av Google, men det hade för mig fungerat bättre med Engelska än det som nu ska föreställa Svenska. En hel del ord är särskrivna och då och då måste jag riktigt fundera på vad som menas med vissa beskrivningar. Mitt råd är att inte välja svenska som språk vid installationen.

Någonting jag gärna hade sett i programmet skulle varit möjlighet att se koden och vad som rent faktiskt förändras då förändringar görs i designen. Detta för att jag som användare då kan välja att vara mer involverad och därmed även kunna lära mig att göra det hela för hand efter hand, mer eller mindre. Bäst hade varit att kunna köra delad skärm och kunna välja om ändringen ska göras direkt i koden eller genom ett knapptryck, men det kanske inte ens är praktiskt genomförbart.

För att fortsätta diskussionen kring vad som är mindre bra måste jag dessvärre ta upp html-mallarna. Tyvärr hittar jag inget program som utan att förändra utseendet kan öppna och spara filerna. Detta är ju tyvärr ett problem då texterna inte kan förändras i Artisteer utan måste skötas från ett externt program. När så inget program verkar klara av detta känns det något uppgivet. Tydligen ska Dreamweaver kunna göra detta, men det kostar ju ganska så mycket så det tvivlar jag på att någon vill göra bara för att förändra några textblock, tyvärr. Givetvis kan typ ”anteckningar” användas, men den som redan kan utcckling i textmiljö kanske inte behöver Artisteer 2 från början.

Nog om negativa intryck. På det stora hela tycker jag att programmet är ritkigt underbart att jobba med. Det känns närmast avslappnande att sitta och slumpa fram designer under en stressig eftermiddag. Glädjen sedan när någonting ser riktigt bra ut är svårslagen och det faktum att två designer från samma program kan vara så vitt skilda är riktigt imponerande!

Priset på Artisteer 2 (standard edition) är ganska så högt, 129$. Då bör dock betänkas att programmet främst är till för den som vill skapa designer och sälja. Säg då att du säljer designmallar för 10$ styck, då behöver du bara sälja tretton stycken så har köpet lönat sig. Frågan är väl mest om det finns en marknad för flera som säljer dessa designer. För även om de går att förändra mycket så syns det ändå att de kommer från samma källa – oftast.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.