Sennheiser CX400-II Precision

juni 8, 2013

Så var det då dags att recensera en ny hörlur från Sennheiser. Jag skrev tidigare om CX300-II, denna heter CX400-II och det som skiljer dem åt är att denna har volymkontroll på sladden, något bredare frekvensomfång och så en prisskillnad på ett par hundra beroende på var de köps.

Det var med sorg jag fick slänga mina trasiga CX300 då ena hörlurs slutade att fungera. När jag så hittade storebrorsan CX400-II till ett bra pris (400:-) bestämde jag mig för att slå till direkt. Jag fick hem hörlurarna och förväntade mig en lika bra upplevelse som tidigare men med smidig volymkontroll. Snart hade jag hörlurarna hemma och de såg och och kändes som sin föregångare. Ljudet var också bekant och helt okej.

Nu är det så att jag gärna joggar eller promenerar raskt och i det fall jag gör det med dessa hörlurar stör prassel från kablarna ganska så mycket. Det är inte de värsta lurar jag provat ur detta perspektiv, långt ifrån, men det känns synd att en hörlur med det riktpris dessa har dras med detta problem. Det är värre på vintern, men även på sommaren har man det störande prasslet ständigt närvarande.

En annan nackdel är volymkontrollen på kabeln. Den enbart ökar priset för hörluren avsevärt och det man får är en billig plastbit som är på tok för lätt att komma åt och allt för svår att ställa in. Många har jag läst vill ha detta reglage i mitten, men det är inte lätt att få det att stanna där då det är steglöst. Själv kör jag det på max hela tiden för då är risken minst att jag får en ljudchock pga att jag kommer åt reglaget av misstag.

Ljudet så, det är helt okej och givetvis beroende av vad du lyssnar på. Jag lyssnar oftast från min mobiltelefon och en hörlur i denna prisklass låter oftast så bra som den kan, kopplad till den källan. Jag har även en hörlursförstärkare och de kanske låter något bättre kopplade till denna, men det kan vara ren placebo – att jag gärna vill ha lite skillnad i kvalité när jag väl lagt en massa pengar på ytterligare en pryl.

Hörluren tar inte bort bakgrundsljud aktivt men då den är av inrar-modell filtrerar den som alla dessa bort en hel del ljud. Den läcker inte heller särskilt mycket, inte mer än de flesta andra liknande hörlurar i vilket fall.

Jag klagar väl mycket inser jag, men helt ärligt kan jag inte riktigt se någon anledning att välja denna lur framför den några hundralappar billigare. Visst, ljudet är okej men just att volymreglaget drar upp priset så pass som det gör samt det faktum att passformen fortfarande har de brister jag tog upp i den andra recensionen gör det svårt för mig att känna att priset är motiverat. Jag har använt dessa hörlurar dagligen i ett år, de håller i vått och torrt men för träning – speciellt joggning – bör man leta efter ett annat alternativ känner jag. Dessa är inte träningshörlurar och därför är de inte särskilt väl anpassade för träning, så enkelt är det.

Så, dessa är absolut ett par fina hörlurar som gör sig bäst för den stillasittande eller lugnt promenerande personen. Den som söker hörlurar för träning bör titta på sådana anpassade för träning. Den som bara vill ha en smidig inear-lur till sin mobiltelefon och inte är beroende av att den ska ha mikrofon bör absolut ta en titt på dessa hörlurar. Hittar du dem för omkring 300-350:- är de ett bra köp, annars kan du lika gärna köra 300-II-varianten.

Tillbehören kanske jag ska nämna. Det medföljer fler hörlurskuddar till 400-II varav några är av modell som ska bättre isolera ljudet med hjälp av sin fjälldesign. Själv tycker jag bättre om de ”vanliga” pluggarna, men det är ju en personligt vad man föredrar. (Vidare har jag även gjort en liten egen modifikation vilken är att föredra om man vill ha bättre isolering och bättre passform – jag har tagit gula hörselproppar som jag gjort hår i och trätt på hörlurarna, enkelt men effektivt och perfekt på joggingturen!

2013-06-08 22.10.42 2013-06-08 22.12.18 2013-06-08 22.22.30 2013-06-08 22.23.04 2013-06-08 22.23.26

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.