LittleSnapper

juni 25, 2012

LittleSnapper är ett program som används för att ta och hantera skärmdumpar av olika slag. Då bilderna är tagna går det bra att sköta enklare editering och sortering direkt i programmet. Priset ligger på 20$ i App Store, men den som var snabb kunde under en begränsad tid köpa det för 5$.

Funktioner

Då de flesta använder en dator med Windows på idag är de flesta också bekanta med Print Screen-knappen.Tryck på knappen så sparas en bild av det din skärm för tillfället visas som ett urklipp. Smidigt och enkelt, men inte fullt lika enkelt då bilden måste editeras och faktiskt sparas som just en bildfil innan den kan visas eller bara ligga kvar som minne. Här kommer LittleSnapper (Som dock är till Mac, just Windows har jag ännu inte funnit något riktigt bra alternativ till ännu även om jag nog tror mig vara ett på spåret) in i bilden. Genom att installera programmet får man från menyraden tillgång till ett antal sätt att ta skärmdumpar på. Exempelvis kan hela skärmen sparas, endast ett valt fönster eller exempelvis en hel webbsida. (Användbart om innehållet inte ryms på en skärmhöjd) Den som vill kan även låta en timer ticka ned för att förbereda sin bild och låta datorn knäppa bilden.

Detta är fint förståss, men den funktion jag använder överlägset mest är markeringsfunktionen. Då den väljs blir bilden mörk och en markör syns. Genom att dra ut en rektangelformad markering kan jag sedan välja precis vilket område som ska ”fotograferas”. Riktigt snabbt och smidigt är det så jag är fullkomligt nöjd.

En fin detalj i programmet är att programmet i sig innehåller en webbläsare som är som klippt och skuren att ta bilder i. Bilder som ligger känns där av och därför behöver markeringsfunktionen inte användas på samma sätt där.

Bildsortering

En viktig detalj då det kommer till skärmdumpar är hur de sparas. LittleSnapper sparar allt i ett bibliotek. Detta kan sedan sorteras i mappar, med taggar och med betyg. Detta är riktigt bra för är det fem skärmdumpar som ska tas så känns det jobbigt att mellan varje bild göra en paus och klista in denna i en extern bildhanterare, ta nästa bild och så vidare. Ska jag vara ärlig hade jag inte förväntat mig att jag skulle gilla biblioteket av bilder så mycket, men det har visat sig närmast nödvändigt, nu vill jag inte återgå till ett system utan funktionen.

Biildhantering 

Bilderna kan till viss del behandlas i programmet. Det är inga storslagna funktioner, men små texter, pilar, linjer med mera kan läggas till. Något som är bra för den som ska göra beskrivande illustrationer i form av en instruerande text till ett program exempelvis. Förvänta dig ingen Photoshop-miljö, men se det till funtionen – det behövs oftast inte mer och då är det bra att ha ett hyfsat avskalat program.

Det går vidare bra att koppla LittleSnapper med exempelvis en FTP-server och vips skickas bilderna upp på exempelvis din sajt.

Slutsats

Jag tycker så himla mycket om LittleSnapper – det är mitt nya favoritprogram. Jag hade turen att köpa det för 38:- på AppStore och det är jag väldigt glad över. Inte för att jag inte tycker det är värt 150:- utan för att jag troligtvis inte skulle köpt och testat det för den summan. Den som vet med sig att den behöver ett bra program att ta skärmdumpar med till Mac OS tycker jag ska ladda ner testversionen av LittleSnapper genast.

En kommentar

  • Richard april 22, 2013kl.5:05 e m

    Nu (22/4-13) är priset uppe i 299 kr så du hade verkligen tur som köpte den för det låga priset. Jag uppskattar biblioteket, att man kan göra olika skärmdumpar och att man kan lägga till textrutor och pilar. Jag hade önskat att man kunde även ändra bakgrundsfärgen på textrutorna eller att det fanns fler valmöjligheter att ändra pilarna (mer böjda till exempel). Men detta är bara lyxproblem. Den största besvikelsen (jag laddade först ner en demo) är att bilden försämras när man ska exportera den till jpg. Färgerna blir något ljusare och skärpan försvinner en aning. Eftersom mina skärmdumpar ska tryckas blir det inget köp. Synd – jag hade lätt betalat 300 kr för detta program.