S View Cover

juli 12, 2013

Jag erkänner, jag gillar att prova skal till telefoner. Att kunna förändra utseende, funktion och känsla ger extra djup och personlighet till telefonen i fråga och det tilltalar mig. Det första fodralet jag köpte till min Galxay S4 var et billigt från EBay. Ärligt talat vet jag inte ens om det var det första jag köpte men det var det första som levererades. Det fodralet var uruselt och jag vet inte vart det tog vägen, jag tänkte slänga ut det på Tradera, men jag var nog klok nog att slänga det i soporna istället.

Nog om det. Det första skal jag faktiskt provade och lät sitta på telefonen mer än tre minuter var Samsungs egna originalskal S View Cover. Skalet består av en baksida som byts mot den som från början sitter på telefonen. På baksidan, som förövrigt är mycket lik originalbakstycket, sitter sedan en framsida med fönster fast. Framsidan är i sin tur bestyckad med en magnet så telefonen släcks och tänds automatiskt då du öppnar eller stänger fodralet – mycket smart. När fodralet är stängt kan du genom luckan se vad klockan är, vem som ringer, om du har olästa sms med mera genom att antingen trycka där hemknappen sitter eller genom att trycka på ”på-knappen”.

Eftersom detta är ett originalskal från Samsung är passformen mycket bra. Tack vare att man byter själva bakstycket blir telefonen bara marginellt tjockare och tyngre vilket för en så pass stor telefon är positivt. Själva monteringen av skalet är mycket enkelt och smidigt och tar inte många sekunder. Efter att det är på plats stör det varken ljudutgång eller ladd/synkkontakt. Det enda som blir lite mer svårtillgängligt är ljudkontrollerna, men efter en vecka eller så med skalet lär man sig att reglera det genom kanten på skalet så det är inget större problem även om det i början kan irritera.

Fönstret på framsidan så. Jag har uppskattat det enormt mycket. Det går bra att svara genom fönstret d.v.s. dra med fingret utan att fälla upp fodralet vilket är smidigt och bra. Vidare är informationen man får genom det fin d.v.s. om jag snabbt vill se vad klockan är och om jag fått något sms kan jag göra det bara genom att fiska upp telefonen långt nog för fönstret ska synas och genom en knapptryckning få den information jag behöver. Ganska många har frågat om det går bra att fotografera genom fönstret om man har det vikt mot kameran på baksidan. Och det går bra, dock vill jag påpeka att fönstret lätt blir flottigt så när jag tar bilder undviker jag att göra det genom det. Så, det är inte i vägen rent fysiskt däremot tror jag att det drar ner kvalitén och jag vet heller inte om det stör autofokusen men det är väl möjligt, vid en viktig bild tycker jag inte man ska chansa helt enkelt.

En nackdel med S View Cover är att det på intet sätt skyddar kanterna. Det finns enstaka fodral som fungerar tillsammans med S View Cover som fyller just den funktionen men dessa tillför även att telefonen blir otymplig och det är lite synd. En andra nackdel är att fodralet inte riktigt stängs utan förblir delvis öppet. Jag har ett skärmskydd samt en ”jellybutton” dvs ett tjockare klistermärke på startknappen. Det kan vara dessa som gör det för en del rapporter om att deras fodral gått igen helt efter ett par veckor. Själv har jag haft fodralet ett par månader och det går som sagt var inte igen helt men det kan som sagt vara på grund av skärmskyddet så en liten brasklapp vill jag lägga in. En tredje nackdel är att den lilla ledlampan som visar om telefonen laddas, har missade samtal eller liknande inte syns igenom. Jag har sett att vissa gjort egna hål för detta men det är ingenting jag vågat mig på.

På det stora hela har jag varit mycket nöjd med skalet. Det skyddar för det mesta skärmen på ett bra sätt och det är smidigt, två viktiga egenskaper. Någonting att tänka på med denna typ av skydd är att vara extremt ordentlig med att inte få in grus mellan framstycket och skärmen. Hamnar det ett gruskorn, även mindre, och man trycker till är det lätt hänt att skärmen spricker och det är ju aldrig roligt. En annan sak som jag märkt med mitt vita skydd är att det lätt blir smutsigt – synbart smutsigt. Naturligtvis är det så med vitt, men ändå vill jag påpeka det. Framsidan och baksidan är förvisso lätta att torka utav, men insidan är desto knepigare då den är lite mockalik i sitt utförande.

Det känns som att jag skriver mycket negativt om skalet men som sagt var är jag till största delen positiv. Jag hade väldigt gärna sett en variant med en gummerad baksida för att helt enkelt göra telefonen mer greppvänlig. Samtidigt tycker jag om att känslan av originaltelefonen är bevarad så det är en svår balansgång. Hur som helst kan jag rekommendera skalet. Det kostar förvisso en rejäl slant men det känns å andra sidan gediget, hållbart och skyddar skärmen så det kan det vara värt!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.