Minecart Chase – iPhone

juli 26, 2012

Dessa spel där det gäller att ta sig så långt som möjligt, utföra uppdrag och på vägen samla någon sorts valuta dyker upp i mycket rask takt på AppStore. Jag spelar inte alla men många och jag har fastnat för ganska många och genren är för mig kär.

I Minecart Chase sitter du, som titeln antyder, i en gruvvagn och flyr ifrån en galning med automatgevär. Spelet sedan fungerar som ”Tiny Wings” det vill säga du trycker på skärmen i nedförsbackar och släpper sedan greppet när det är dags för uppförsbacke. Börjar det gå segt kommer galningen ifatt dig och skjuter skoningslöst. Där har du tre val, för det första kan du ta en smäll och sedan köra vidare på det extraliv du har. För det andra kan du använda den boost du förhoppningsvis byggt upp. Som absolut sista utväg får du hoppas att du har turen på din sida och helt enkelt får upp farten tillräckligt för att på nytt fly.

Spelet är enbart för iPhone, det är alltså inte fråga om någon universell variant för både iPhone och iPad och det finns heller ingen fristående iPad-variant. I vilket fall fungerar spelet bra till formatet och det känns välgjort med bra kontroller och trevlig grafik.

Som så ofta i denna genre är själva spelet gratis att ladda ner. Vill man sedan komma vidare snabbt kan man för riktiga pengar köpa sig bättre gruvvagn eller mynt och liknande. I de flesta andra spel tycker jag inte att det gör något med dessa inslag eftersom spelen alltid brukar vara absolut lika spelbara utan. Tyvärr i Minecart Chase känns det inte riktigt så. Att samla mynt tar allt för lång tid och att köpa i alla fall en eller ett par extrasaker känns nästan nödvändigt – såvida man inte har hur mycket tid till detta som helst.

En tumme ner för betalmodellen med andra ord. Inte för att jag per automatik alltid är emot köp i appar, tvärt om, jag tycker det är ett bra sätt att själv välja hur mycket man vill bidra med till utvecklaren (och apple) men just när spelen känns påtagligt stympade utan så känns det som fel modell eller som en modell som behöver omprövas.

Nåväl, tillbaka till själva spelet. Är det bra, något att fördriva några timmar med? Ja, absolut. Uppdragen kan förvisso kännas väldigt svåra om man jämför med andra spel i samma genre, men det är något som kan komma att ändras efter hand kan jag tänka mig. Dessutom är det ju trevligt med utmaning.

Prova gärna spelet, det är trots allt gratis. Visst, det tigger efter pengar på ett rätt tråkigt sätt och visst är det en en Tiny Wings-klon med twist, men sedan å andra sidan är det ju på detta sätt det fungerar idag med köp i appar och modegenrer som kopieras av alla!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.