Jag ogillar hårddiskar!

juni 25, 2012

Givetvis är jag medveten om att hårddisken fyller en mycket god funktion – ja hur skulle datorvärlden se ut utan dem? Men trasiga hårddiskar eller hårddiskar som är på väg att gå sönder. Varför ska de finnas? Och varför ska just mina hårddiskar falla sönder i bitar omkring mig? Jag vet inte hur många, men jag tror det är fyra stycken trasiga hårddiskar jag har ligger bredvid min dator. På vissa av dem fanns data som jag gärna hade haft kvar såsom bilder och texter och på någon fanns väl inget speciellt.

Problemet ligger dock inte i hur mycket värdefullt som försvunnit utan i vad jag kunde gjort för att slippa gå sönder inombords samtidigt som hårddisken. Jag kunde ha gjort regelbundna backupper och brönt på skivor. Visst, skivor har en begränsad livslängd, men vad har inte det? Jag kunde även ha investerat i en dyr och stabil hårddisk att enbart använda som backupdisk. Gjorde jag detta med första hårddisken? Svaret måste väl bli något i stil med – ibland, men bara med hyfsat onödig data. Sedan efter det att första disken gick sönder tycker i alla fall jag att jag borde lärt mig att göra backupper regelbundet. Gjorde jag det? Knappast – när disk två gick sönder blev förlusterna större än gången innan för då litade jag helt på hårddisken.

Jag blir så arg på mig själv. Fyra gånger har det hänt, hårddisken jag använder som backup har gått sönder och datan därpå har gått förlorad. Nu sitter jag med en femte disk som jag vet inte har många varv kvar att snurra. Vad gör jag då? Jo jag slänger in massor av grejer på den och hoppas på det bästa. Det jag borde göra är ju att bränna skivor med det som är viktigt innan det är för sent, men så smart är jag enbart i teorin. Ännu håller hårddisken, men jag vet att det bara är en tidsfråga innan även den inte går att komma åt något mer.

När ska jag då lära mig? Kommer jag någonsin att lära mig? Svaren har jag inte, men troligtvis kommer jag att hinna göra backup på den här hårddisken eftersom den endast är på 20GB. När jag sedan har gjort det ska jag belöna mig själv med en sprillans ny hårddisk och kanske rent av en extern DVD-brännare för att kunna göra stora backupper. Proiset får avgöra, men jag vill inte göra samma misstag och välja billigaste hårddisken för att spara pengar. Av erfarenhet, fyra hårddiskar vet jag att det blivit billigare att köpa en bra från början.

Vad vill jag säga med den här texten? Min tanke var att för det första påminna alla om hur lätt det är för en dator att glömma precis allt. Allt den vet finns lagrat på ett antal tunna skivor som inte har en obegränsad livslängd. När som helst kan läsarhuudet gå sönder eller vad som helst. När det händer försvinner de bilder som finns lagrade, de texter man skrivit och allt annat som kanske var viktigt. Visst finns det firmor som lagar hårddiskar och räddar data, frågan är bara hur mycket pengar du eller jag kan lägga på den servicen då det är mycket dyrt. Genom att bränna en eller två koipior på viktiga dokument och bilder och placera på någon plats långt ifrån datorn kan minnen sparade i datorn nära på förevigas. Kom ihåg backup! Vad jag också ville ha sagt var att det är som så många säger ”man får vad man betalar för”. Köper jag den billigaste hårddisken är den troligtvis sämre än den dyrare. Okej, det behöver inte vara så – det finns bra budgetmärken. Men som så ofta stämmer det, vad jag betalar för är vad jag får och den läxan har varit ganska dyr och smärtsam att förstå.

Jag fortsätter ogilla hårddiskar även om jag inser styrkan i dem. Mest ogillar jag dock inte hårddisken utan mig själv och min hjärna som ännu inte begripit att backupper är bra att göra.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.