Om e-böcker

juli 20, 2012

Jag har slutat läsa böcker insåg jag idag. I alla fall tryckta böcker, de där inbundna eller limmade romanerna eller faktaböckerna står bara i bokhyllan. Ändå läser jag mer än någonsin – hur nu det kan gå ihop?

Ja, jag läser så klart digitalt – på datorn och på min iPad. (Ibland även på iPhonen, men i ärlighetens namn tycker jag att den är väl liten till formatet då det kommer till läsvänlighet. Så, vad är det då som fått mig, bokmalen och älskaren att knappt röra vid en tryckt bok?

För det första – formatet. Visst, en iPad väger en del, speciellt om man som jag klär den i millitärklassat skydd med ett viktpåslag på 300 gram! Nåväl, omkring 700 gram väger en 2:a eller 3:e generationens iPad och en pocketbok väger nästan alltid mindre. Däremot, så fort jag vill ha med mig mer än en bok – eller en bok som är lite tjockare eller inbunden så är iPaden att föredra även viktmässigt. Sedan för att återgå till formatet så gillar jag att jag kan välja typsnitt boken har och även storleken på detta typsnitt. Jag kan också välja stående eller liggande format och då få en eller två sidor visade per gång, mycket skönt känner jag.

För det andra behövs ingen läslampa eftersom skärmen är upplyst. Just nu delar jag dubbelsängen med min son på fyra år och han störs inte av en nattlampa, men när jag och min man väl får tillbaka sängen för oss själva igen vet jag att jag ofta vill läsa längre än han vill. Att då behöva sluta läsa för att inte lampan ska störa är trist. iPaden lyser förvisso också, men på ett mildare och mindre störande sätt. En annan fördel som inte har med böcker att göra är att en iPad på nattduksbordet fungerar perfekt som ficklampssubstitut om det behövs!

För det tredje, inga fler böcker för barnen att riva ut ur bokhyllan! Det låter fånigt detta argument men jag kan inte komma ifrån att det känns i hjärtat då minsta sonen river ut alla böcker som står på de nedre hyllplanen för att sedan kliva på eller riva sidor ur böckerna. Med böckerna i iPaden eller på datorn och dessa oåtkomliga för de små är sådana problem ur världen.

För det fjärde tycker jag att iBookstore är underbart. Jag och min man delar Apple-ID och allt jag köper kan även han ladda ner till sin iPad – utan extra kostnad. (Samma sak i Appstore både till iPhone/iPad och Mac OS) Någon kan såklart opponera sig och säga att så fort apple lägger ner detta så är böckerna borta, men inte då svarar jag. Bara ladda ner böckerna till itunes och gör en Backup så kan du när du vill ladda över böckerna till dina enheter igen, oavsett vad Apple tagit sig till. (Ja det klart att det finns skydd och att om vårt profil-id helt skulle vara krashat så skulle det inte gå, men faktum är ju att även analoga böcker kan förolyckas…

Nåväl, den femte anledningen till att jag älskar att läsa digitalt är att jag i iBooks (och även enkelt på datorn) kan markera valfritt ord i den bok jag läser och välja ”definiera” och direkt få upp en ordlisteförklaring på ordet samt sammanhang och i vissa fall ordets ursprung. Bara detta känns jättekul för ofta har jag ambitiöst tänkt att jag ska slå upp alla ord jag inte är helt säker på då jag läser, men ofta faller detta och jag bara läser vidare, nöjd över att ändå förstå ordet i sitt sammanhang. Det är även enkelt att skriva anteckningar vilket också är fint om man exempelvis studerar.

Jag skulle kunna hålla på i evigheter men ska avrunda denna text. Först vill jag prata lite om format och priser dock. På iPaden kan man läsa ePub och PDF direkt i iBooks. Båda går att ladda över genom iTunes eller hämta från exempelvis mail, Dropbox (eller liknande) eller genom Safari. Böcker som är skyddade, exempelvis biblioteksböcker från elib kan öppnas med Bluefire Reader, ett gratisprogram som finns att hämta på Appstore. Förvisso måste man ha ett AdobeID, men det måste man oavsett i vilket program man vill läsa lånade böcker.

Kostnadsmässigt är det väldigt olika om det är dyrare eller billigare att köpa digitala böcker idag. Man får helt enkelt titta var boken är billigast och avgöra om man vill ha den digitalt eller inte. Många böcker på iBookStore är på engelska, men fler böcker på svenska dyker upp hela tiden och är det så så kan man ju alltid köpa e-boken på annan plats och lägga in den själv i iPaden.

Den som vill läsa utländsk litteratur kan säkert finna iPaden intressant då många författare som inte finns i standardsortimentet och vars verk blir dyra att importera finns på iBookStore eller annan butik som e-bok och då lätt kan köpas och läsas. Själv var jag exempelvis länge sugen på att läsa en viss författare men dennes förlag hade sagt nej till att översätta boken till exempelvis svenska. Då tänkte jag att jag köper den på engelska, gärna i pocketupplaga till ett lågt pris. Tyvärr hittade jag inte boken och den föll i glömska. Så en dag kom jag att tänka på den och jag tittade på iBookStore. Där fanns den och kostade ynka 19 svenska kronor!

Tyvärr finns inte alla böcker som e-böcker än! Jag ser dessbättre en snabb utveckling och det bådar gott för framtiden. Jag älskar min iPad och den följer mig på resor, i sängen, till jobbet och tja kort sagt tar jag den med mig. Jag läser mer än på mycket länge och vad mer kan man kräva? Sedan att iPaden klarar så mycket mer (mail, internet, spel, film, youtube, spotify med mycker mera) – det är en underbar bonus!

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.